RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Styrket tillit til norsk økonomi

Sist oppdatert:
Finansminister Per-Kristian Foss (H) mener budsjettforliket styrker tilliten til norsk økonomi. Se hvor kuttene kommer.

Finansminister Per-Kristian Foss (H) mener budsjettforliket styrker tilliten til norsk økonomi.

- Regjeringen er godt fornøyd med forliket, vi har unngått spill som vi har sett tendenser til ved tidligere forhandlinger, sier statsminister Kjell-Magne Bondevik om budsjettavtalen.

- Fornuftens seier

Tidligere søndag har Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, i likhet med Aps fungerende politiske talsmann Tore Nordtun, uttrykt glede over å ha kommet i mål med budsjettforliket.

- Her er det fornuften som har seiret, partitaktiske hensyn og populisme er lagt til side, understreket Ingebrigt Sørfonn (KrF), etter at budsjettforliket var lagt frem.

Dropper billigere alkohol

Budsjettforliket mellom regjeringen og Ap innebærer at regjeringspartiene dropper planene om å redusere alkoholavgiftene med 2,5 prosent neste år.

Å opprettholde alkoholavgiftene på dagens nivå gir 140 millioner kroner i økte inntekter. Resten av de fem milliardene som må finansiere regjeringens innrømmelser overfor Ap, skal etter det NRK erfarer løses ved tre hovedgrep.

Om lag halvparten av beløpet skal spares inn ved å kutte mindre poster i de fleste departementenes budsjetter.

I tillegg skal man ta ut mer utbytte fra enkelte statlige selskaper, og man regner med inntekter fra salg av statlige eiendommer. Skattelettelsen på 500 millioner kroner er videre kraftig redusert. Arbeidsgivers lønnsplikt under permittering skal reduseres, og NRK-lisensen øker med 65 kroner.

Regjeringens forslag om skattelette på eiendom blir stående, hvilket vil si at personer med en bolig med likningsverdi på over 90.000 kroner får skattelette på 70 kroner.

Noen sentrale punkter i budsjettforliket.

  • Sysselsetting. Det legges til rette for 6.000 ordinære tiltaksplasser første halvår. I forhold til permitteringsregler skjer en reduksjon av arbeidsgivers periode med lø nnsplikt fra 30 til ti dager.
  • I forlengelsen om midlertidig utvidelse av permitteringsordningen endte man på en utvidelse fra 26 til 42 uker. Her foreslo regjeringen kutt.
  • En milliard er satt av til låneramme til kommunene for oppbyssing av skolebygg. Det samme gjelder Husbanken.
  • Nettolønnsordningen for sjøfolk videreføres
  • 200 milloner kroner mer til veibygging
  • 50 millioner kroner mer til kollektivpakke
  • Kommunene får to milliarder mer i frie inntekter, mens det blir en time mer undervisning per uke i 2-4 klasse.
  • De regionale helseforetakene får 500 millioner kroner, mens egenandelene som regjeringen økte til 2500 går ned til 1550. Fra tidligere var egenandelen 1350 kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere