RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sudbø trenger hjelp

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, tror ikke den juksavslørte legen og forskeren Jon Sudbø kan takle mediekjøret alene.

Avsløringene om at den internasjonalt anerkjente kreftforskeren og overlegen ved Radiumhospitalet har jukset frem forskningsresultater, diktet opp medforfattere og fusket seg til en overlegestillingen har avstedkommet en voldsom oppmerksomhet i mediene den siste uken.

Men fra hovedpersonen selv, Jon Sudbø, har det vært helt tyst.

- Ekstrem belastning
- Det er ingen tvil om at dette er en ekstrem belastning for legen, og mediene må være nøye med å ikke påføre mennesker unødige belastninger, advarer generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Pressens faglige utvalg (PFU).

Han presiserer:

- Selv om mediene ikke får legen selv i tale, er det svært viktig at redaksjonene gjør hva de kan for å få frem alt som taler til hans fordel. Det mener jeg er helt sentralt.

- Kan ikke skylde på mediene
Kokkvold presiserer imidlertid at Sudbø ikke kan skylde på mediene:

- Det er medienes oppgave å avdekke kritikkverdige forhold. Og det ville vært påfallende om mediene ikke identifiserte denne legen. Da ville det også kunne falle mistanke på andre, sier generalsekretæren til TV 2 Nettavisen.

Støtte og råd
Kokkvold tror Jon Sudbø nå behøver et sterkt apparat rundt seg.

- Han trenger familie, pårørende og venner, og jeg ser at fagforeningen bistår ham. Kanskje trenger han også medierådgivere, mener generalsekretær Kokkvold, til TV 2 Nettavisen.

Begrenset fagforeningsstøtte
Men støtten fra fagforeningen er ikke overveldende:

Den norske lægeforening opplyser til TV 2 Nettavisen at de ikke har tilbudt Jon Sudbø verken å stille med talsperson eller å bidra med advokat.

- Vi er ikke part i denne saken, men tilbyr bistand til ham som medlem, både i forholdet til rettsikkerheten, til omverden og medier, og i forhold til hans helse, sier presidenten i Lægeforeningen, Torunn Janbu, til TV 2 Nettavisen.

Janbu ønsker ikke å kommentere i hvilken grad Sudbø benytter seg av tilbudene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere