RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

- Svært få visste om bildet

Sist oppdatert:
Det stjålne Munch-bildet var ikke ute på markedet.

- Jeg har kun hatt bildet i noen uker, og har hatt det opp og ned på veggen, så det er ikke mange som kan ha sett det, sier gallerieier Pascal Nyborg til Nettavisen.

Torsdag kveld ble Munch-litografien «Historien» stjålet fra Nyborgs galleri i Drammensveien i Oslo. Det har en antatt verdi på mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Foreløpig er ingen pågrepet.

Les: Munch-bilde stjålet i Oslo

Ikke vært på markedet
Det er heller ikke mange personer som har visst at bildet var i Nyborgs besittelse.

- Galleriet er ikke åpent for allmennheten, det er mer et kontor der jeg tar i mot på forespørsel. Når det gjelder Munch-bildet har jeg gått ut eksklusivt til noen svært få kunder, sier Nyborg, og sier bildet ikke har vært på markedet i det hele tatt.

- Men det er en liten verden, og det må ha vært et godt planlagt ran, fortsetter gallerieieren, som fredag formiddag sitter hos politiet og venter på å bli avhørt.

Har du et tips om saken? kontakt oss på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

Raske
Han har ikke selv vært inne i galleriet etter ranet, men tror ikke noe annet er borte.

- Jeg har ikke vært inne ennå selv på grunn av etterforskningen, men jeg kikket inn og det så ikke ut som om noe annet var tatt.

Ifølge Nyborg skal selve ranet ha tatt svært kort tid.

- Den eller de var veldig raskt inn og ut. De har knust ruten og hoppet over en stor bokhylle som står der, jeg så fotavtrykkene selv. Noen som bor i leiegården så en person som løp av sted og inn i en bil. De kan ikke ha vært inne i mer enn fem sekunder.

Unikt
Munch-trykket «Historien» er i privat eie, og har vært i samme familie i flere tiår. Det skulle nå selges.

- Det er et unikt verk. Det er laget flere håndkolorerte trykk av samme motiv, men dette er et veldig fint eksemplar, med sterke farger.

Den eller de som stjal bildet torsdag kveld, kom seg inn i galleriet ved å knuse vinduet.

- Sikkerheten kan aldri være godt nok, men det burde kanskje ikke være hengt så det var mulig å se fra utsiden. Men det er forferdelig å ha et galleri og skulle selge, og ikke kunne henge bilder så de ses fra utsiden, de er jo ment for det. Og det kan tydeligvis hende hvor som helst, det har blitt en brutal verden.

Ikke lett omsettelig
Gallerieieren er usikker på hva det stjålne bildet kan brukes til.

- Jeg forstår ikke hvordan det kan være lett omsettelig. Det er unikt og det er vanskelig å selge da. Jeg har gode fotografier og andre beskrivelser av bildet, og vil vite det er akkurat det, dersom finner det.

Fluktbilen funnet
Politiet fikk melding om innbruddet i Nyborg Kunst i Drammensveien 70 like før klokken 22.30 torsdag kveld. Den antatte fluktbilen ble funnet senere på kvelden, ikke langt unna åstedet. den skal være stjålet ifølge VG.

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener Munch-tyveriet kan være et bestillingsverk.

- Noen må ha vært klar over at det var der, de må ha visst det. I kunstmiljøet snakkes det om sånt. Det må ha vært noen med kunnskap, som har brukt folk, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere