- SVs viktigste valgkamp noensinne

Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)

Mye står på spill for SV på valgdagen 9. september. Fredag innledet partiet sitt landsmøte.

18.03.13 21:25

OSLO (Nettavisen): SV-leder Audun Lysbakken innledet partiets landsmøte fredag med å snakke seg varm om motstanden mot oljeboring i nord.

- Ikke redningen for Nord-Norge
- Oljetilhengerne forsøker med jevne mellomrom å fremstille motstanderne som kaffe latte-drikkende søringer som vil stå i veien for utviklingen i nord. Det gjør meg forbannet. Ikke fordi jeg framstilles som en kaffe latte-drikkende søring, for det er jeg jo. Men de fremstiller Nord-Norge som et slags u-land uten ideer, som må reddes av oljeindustrien, sa SV-lederen og hamret inn sitt budskap:

- Dette er ikke redningen for et Nord-Norge i krise, men en trussel mot et Nord-Norge fullt av muligheter.

- Nord-Norge trenger ingen allmisser. Nord-Norge er kanskje den mest vellykkede utkanten i Europa i dag, sa Lysbakken videre.

- Oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja vil i beste fall gi en femtedel av de arbeidsplassene som fiskeri og reiseliv skaper i dag. Med andre ord er nordlys en viktigere naturressurs enn olje, sa SV-lederen og gjentok et gammelt løfte:

- SV vil aldri svikte kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Følg tvitringen om SVs landsmøte lenger ned i artikkelen!

Hjertesaker
Lysbakken var innom flere hjertesaker i sin tale, blant annet mer rettferdighet og mindre strenghet i asylpolitikken, motstanden mot EØS-avtalen og SVs nei til skattekutt for «den styrtrike sutreklassen».

Mer kollektivtrafikk og boligreform
Klokka var litt over 12 da partiet innledet sitt landsmøte på Lillestrøm med musikalsk innslag fra Valkyrien Allstars. På landsmøtet skal delegatene blant annet bli enige om forslag til handlingsprogram der kollektivtrafikken og boligpolitikken er pekt ut som viktige satsingsområder. Partiet vil også ha et utdanningsløft for lærere i grunnskolen og en satsing på et mer inkluderende arbeidsliv.

SV-ledelsen mener partiet har satt et sterkt preg på regjeringens politikk det siste året og nevner klimameldingen, oljepolitikken, satsingen på barnevernet og en ny modell for yrkesfagene som eksempler på saker der SV har fått gjennomslag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjenking blir stridstema
Kommunale skjenketider, kvinnelig verneplikt, hijab i politiet og tidlig ultralyd er ventet å bli stridstemaer på landsmøtet.

Et flertall i programkomiteen vil ifølge NTB at kommunene selv skal stå fritt til å bestemme, noe som kan åpne for døgnåpne ølkraner. Men en samlet partiledelse mener at det skal være en overordnet nasjonal styring. Det er likevel ulike oppfatninger om tappekranene skal stenge klokka to eller tre på natta.

Ny logo
Allerede før landsmøtet ble satt i gang, var engasjert debatt om SVs nye logo på sosiale medier.

«Den nye logoen til SV ser virkelig ikke bra ut. "SV" er klemt oppe i et hjørne. Men det beskriver kanskje situasjonen til partiet», lød en av kommentarene på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermbilde

Dårlige meningsmålinger
SV er et parti som har store utfordringer etter åtte år med regjeringsmakt, og nå mobiliserer de for fullt fram mot valget 9. september.

- Dette blir partiets viktigste valgkamp noensinne, uttalte partisekretær Silje Schei Tveitdal i forkant av landsmøtet, og Audun Lysbakken gjentok dette i sin landsmøtetale.

- Dette blir den viktigste valgkampen i SVs historie. Jeg har reist rundt og sagt dette og bedt partiveteraner si fra hvis de kan komme på en viktigere, men ingen har tatt replikk på det, sa Lysbakken.

På en meningsmåling Norstat har gjennomført for NRK var det klart blått flertall denne uken med 102 mandater og flertall for Høyre og Frp på Stortinget. På denne målingen går SV tilbake med 1,6 prosentpoeng og får en oppslutning på 3,9 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Taper terreng blant unge
I tillegg til dårlige meningsmålinger viser en annen undersøkelse at partiets oppslutning om de yngste velgerne stuper. Fra 2001 til 2011 gikk oppslutningen fra den unge velgergruppen ned med over 20 prosentpoeng, skriver Aftenposten fredag.

- Står mellom SV og Frp
Partileder Audun Lysbakken varslet i et møte med pressen torsdag at klima- og miljøspørsmål blir det viktigste for SV i valgkampen. Ifølge hans analyse står valget 9. september egentlig mellom SV og Frp og spørsmålet om hvilket av fløypartiene som skal ha en hånd på en henholdsvis rødgrønn eller blå regjering.

- Vi vil trekke Norge i en rødere og grønnere retning, er Lysbakkens parole.

Vil utfordre Frp på alle verdispørsmål
På landsmøtet sa Lysbakken:

- Den store verdikampen står ikke mellom et etnisk norsk «vi» og et innvandret «de». Det står mellom de i det norske samfunnet som arbeider for frihet og likeverd og mellom de konservative kreftene.

Han lovet at SV fram mot valget skal utfordre Frp på alle de sentrale verdispørsmålene.

Han poengterte avstanden mellom Frp og SV i klimaspørsmålet:

- La oss sørge for at vi aldri får noen klimafornektere i den norske regjeringen.

Les mer og se taler og debatter direkte fra landsmøtet på SVs hjemmesider her

Følg tvitringen om SVs landsmøte her:

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'SVLM', interval: 6000, title: 'SVs landsmøte', subject: 'Følg tvitringen om #SVLM', width: 575, height: 480, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.