RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sykdommen ofte medfødt

Sist oppdatert:
- Viktigste årsak til sykdommen er arv. Sunn livsstil har ikke så stor betydning, men gjør at du tåler sykdommen og behandlingen mye, mye bedre. Det sa hjertespesialist Leidulf Segadal på spørsmål om Kongens hjertesykdom. Les svarene fra nettreffet her.

Torsdag ble det kjent at kong Harald er hjertesyk, og at han allerede rett etter påskeferien skal opereres. Segadal er overlege ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus, og spesialist på området. Han kjenner godt til den operasjonen kong Harald nå skal gjennom.

- Kongen er relativt sett en ung pasient i dette tilfellet, så han har alle odds på sin side. Jeg regner med at operasjonen vil forløpe ganske ukomplisert, sier Segadal til TV 2 Nettavisen.

Fredag stilte han på nettreff hos TV 2 Nettavisen, og svarte på spørsmål både om kong Haralds hjertelidelse, og hjertesykdommer generelt. Blant annet understreket han at en av de viktigste årsakene til aortastenose, er medfødt, og at det derfor ikke er så mye man kan gjøre for å forebygge det.

- Det ikke så mye du kan gjøre. Pass på blodtrykket. Sunn livsstil med mosjon kan kanskje ikke redusere sjansene så mye, men du vil tåle sykdommen og behandlingen mye, mye bedre, svarte Segadal.

Vanlig sykdom
Kongens hjertesykdom er den vanligste klaffefeilen i hjertet. Feilen består i en tranghet i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, såkalt aortastenose.

Hvert år opereres rundt 1000 nordmenn for feilen. Klaffefeilen kan være medfødt, men er oppstår vanligvis hos mennesker i 50-60-årene.

Symptomene på aortastenose er brystsmerter, svimmelhetsanfall og tung pust. Ved å sette inn en ny klaff, når imidlertid hjertets arbeidkapasitet sine gamle høyder igjen. Etter en slik operasjon kan pasienten leve i mange år.

Har du spørsmål om denne hjertefeilen eller andre hjertesykdommer? Klokka 13 svarer hjertespesialist Leidulf Segadal, overlege ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus på spørsmål.

Nedenfor kan du lese hva hjertespesialisten svarte på nettreffet fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere