- Sykehjemsgaranti uten verdi

Foto: Stian Lysberg Solum

Arbeiderpartiet lover sykehjemsplass til alle som trenger det. Fremskrittspartiet mener løftet ikke har noen verdi.

11.08.09 14:03

- Det ligger ingen forpliktelser i Arbeiderpartiets løfter om sykehjemsplasser. Vi har gang på gang spurt om de vil gå inn for en lovfestet rett til sykehjemsplass, senest i Stortinget i juni i år, men svaret er nei, sier Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann, Harald Tom Nesvik, til Nettavisen.

Besøkte sykehjem
Ledsaget av landsmoder Gro Harlem Brundtland presenterte partileder og statsminister Jens Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen tirsdag partiets Eldreplan 2015 på Lørenskog sykehjem. Det viktigste punktet er at Arbeiderpartiet lover sykehjemsplass til alle som trenger det.

Ifølge Stoltenberg vil Ap styrke de eldres rettigheter gjennom en lovendring og en ny forskrift om en verdig eldreomsorg. Dette skal følges opp med bygging av nok sykehjemsplasser og omsorgsboliger samt 12. 000 nye årsverk i pleie og omsorg. Innen 2015 skal alle som trenger det få sykehjemsplass, lover Stoltenberg.

- De har hatt fire år
Men Fremskrittspartiet var raskt ute med å vende tommelen ned for Arbeiderpartiets eldresatsing.

- Hvis du ser på ordlyden, ligger det ingen forpliktelser i løftet om sykehjemsplass til alle, hevder Nesvik. Etter hans mening har Ap heller ingen troverdighet på området.

- De har sittet i regjering i fire år og har kunnet få disse tingene på plass. Men hver gang vi har fremmet forslaget om lovfestet rett til sykehjemsplass, er det stemt ned. Da nytter det ikke å komme nå i august å si at dette skal de ordne, sier Nesvik. Han mener videre at et sykehjemsløfte må følges opp med øremerket finansiering til kommunene.

- Misvisende om årsverk
Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann hevder videre at Hanssen og Stoltenberg bløffer når de hevder at regjeringen har utrettet mye innen eldreomsorgen og at det har kommet mange nye hender inn i omsorgssektoren.

Nesvik mener påstanden om 14.000 nye årsverk innen pleie- og omsorgssektoren er misvisende.

- Hvis du leser Soria Moria-erklæringen, er det riktig som de sier, for der er det snakk om årsverk innen pleie og omsorg, men det omfatter langt mer enn eldreomsorgen, sier han.

- Forsøker å lure velgerne
Ifølge Nesvik er det bare snakk om 4500 nye årsverk innen eldreomsorgen.

- Jeg er skuffet på de eldres vegne. Arbeiderpartiet forsøker å lure eldre velgere til å tro at denne eldreplanen vil gi bedre eldreomsorg. Dersom dette blir stående som regjeringens politikk vil eldreomsorgen forbli et problemområde, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.