- Sykehusdrap ikke nødverge

Foto: Erik Holand , Agderposten / SCANPIX

ARENDAL (TV 2 Nettavisen): - De tiltalte overdriver og lyver om trusler og overgrep, hevder statsadvokat Erik Holmen i Arendal. Han avviser at familiefaren ble drept i nødverge.

09.03.04 14:22

I tingretten la aktor Erik Holmen i fjor stor vekt på overgrepene i sin prosedyre. Denne gangen torpederer han nødvergespørsmålet med kraftig skyts, og hevder de tiltalte overdriver.

- De oppkonstruerer ville hendelser som aldri har funnet sted for å bli frikjent, tordnet Erik Holmen i Arendal tirsdag.

Han vil ha den serbiske moren (39) og barna på 21, 18 og 16 år dømt for overlagt drap. Den eldste datteren og eldste broren stakk sin kosovoalbanske far i hjel med kniv på Arendal sykehus 11. desember 2002.

- Overdriver enormt
De tiltalte sier de måtte drepe for å avverge at han tok livet av dem, og altså drepte i nødverge.

Sentralt står beretningen om trusler familiefaren Bashkim Hasani skal ha kommet med før han ble innlagt med magesmerter.

- De har fått et halmstrå og ser at en overhengende trussel kanskje kan føre til frifinnelse. De dramatiserer episoden enormt. Han var syk, men ikke sint. Dette er fjæren som ble til fem høns, mener Holmen.

- Intelligent løgner
Statsadvokaten beskriver særlig den eldste datteren som ressurssterk og intelligent.

- Vi vet hun er intelligent og har vist at hun lyver når det passer henne, slik hun gjorde flere ganger overfor sin lesbiske kjæreste, fortsetter Holmen.

Ifølge aktor er det åpenbart at moren og hennes eldste datter var sammen om å forgifte mannen med piller gjennom pizza, kaffe og brusblandinger. Dette førte til innleggelsen på sykehuset.

Hvis motivet for å drepe ikke er å avverge drap, så må aktor ha en alternativ forklaring på drapet. Han trekker da inn politiforklaringene til de tiltalte like etter pågripelsen.

- Hevn motivet
- Den eldste datteren (var 19, nå 21, red. anm.) forklarte i avhør at hun hele livet hadde ventet på en sjanse til å ta livet av ham. Hun drepte faren for mishandlingen, men forklarer til politiet at overgrepene mot moren og søsknene også var viktige. Vi kan trygt legge til grunn at motivet var hevn fra moren og eldste datteren, hevder statsadvokaten.

Holmen la også stor vekt på at de alle hadde «et vell av» alternativer for å søke hjelp mot den voldelige mannen.

- De utviste stor ro. Det viser at de ikke var truet, heller ikke på sykehuset. De valgte overlagt drap, sier Holmen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag