RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sykepleierne bør straffes hardere

Sist oppdatert:
Sykepleierne bør straffes hardere enn leger ved rusmisbruk, fordi de også stjeler medikamentene, mener helsedirektør Lars E. Hansen.

- Når du er lege, har du rett til å foreskrive og bestille medikamenter. Det har ikke sykepleierne. Så de stjeler i tillegg fra arbeidsgiver, sier Lars E. Hansen til Kanal 24

En ny rapport fra Statens helsetilsyn som ble kjent i dag konkluderer med at et flertall av leger som blir avslørt som rusmisbrukere får beholde jobben, mens en stor andel sykepleiere som gjør det samme straffes med sparken.

Misbruk og tyveri
Helsetilsynet har undersøkt 94 saker der leger og sykepleiere er tatt for rusmisbruk i jobben. Saken gjelder både misbruk av alkohol og legemidler. Sykepleierne hadde oftere stjålet medisinene, mens legene skrev ut nedisiner til seg selv som de brukte på jobben.

- Selv om det også er galt at leger inntar disse medikamentene, så er tyveri en tilleggseffekt som gjør at sykepleierne tas hardere, sier helsedirektør Hansen.

Oppsagt umiddelbart
Rapport-resultatene, som er presentert i bladet Sykepleien, viser at 38 prosent av sykepleierne fikk sparken etter at rusmisbruket ble oppdaget. Bare 6 prosent av legene som var misbrukere, ble sparket. Oppsigelsene kom med en gang etter at rusmisbruket var avdekket eller etter mislykket rehabilitering.

Undersøkelsen omfatter alle slike saker som er innmeldt til Helsetilsynet fra 1998 til 2000.

Svært overrasket
Forskerne bak rapporten, Marit Nygård og Aud Nordal i Statens Helsetilsyn antyder overfor Sykepleien at årsaken til forskjellbehandlingen har bakgrunn i ulik status for sykepleier- og legeyrket og det faktum at de fleste av legen er menn og sykepleierne kvinner.

- Sykepleiere som er kvinner blir vurdert mye strengere enn leger. Jeg kan ikke se at det er noen grunn til at det skal være forskjellsbehandling her mellom leger og sykepleiere når det gjelder sanksjoner, sier forbundsleder i sykepleierforbundet, Bente Slåtten, til Kanal 24.

Hun er svært overrasket over tallene som kommer fram i rapporten og at hun ønsker å gå videre med saken.

- Jeg tror at leger som oppdager at en kollega ikke fungerer, enten det er rusmisbruk eller andre ting, vil se det alvorlige i den situasjonen overfor pasientene og sørge for at det blir tatt affære, sier president i Den norske lægeforening, Hans Kristian Bakke til Kanal 24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere