*Nettavisen* Nyheter.

- Sylvi Listhaug burde være den siste som peker på andre

Arfan Bhatti slår tilbake:

Den ekstreme islamisten Arfan Bhatti ble tilkjent 118.000 kroner i oppreisningserstatning og saksomkostninger etter å ha saksøkt staten for urettmessig strafforfølgning.  Foto: Paul Weaver

Den kjente islamisten får kritikk etter at han er tilkjent erstatning fra staten, men minner om at en rekke Frp-politikere er straffedømt.

13.12.18 13:44

Onsdag reagerte de tidligere justisministrene Sylvi Listhaug (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) på at den kjente islamisten Arfan Bhatti er tilkjent erstatning av den norske stat.

Oslo tingrett tilkjente Bhatti 47.600 kroner i oppreisningserstatning for urettmessig strafforfølgning, i tillegg får han 70.245 kroner i saksomkostninger, til sammen 118.000 kroner.

Listhaug mente det strider mot folks rettsoppfatning at en farlig islamist får erstatning fra staten. Amundsen uttalte at Bhatti ikke fortjener en krone i erstatning fra Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere justisminister og Frp-nestleder Sylvi Listhaug. Foto: Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Den ekstreme islamisten er flere ganger tidligere dømt for vold, utpressing og trusler.

Nettavisen har forelagt Bhatti uttalelsene til Frp-politikerne og slår kraftig tilbake.

BAKGRUNN: Islamisten Arfan Bhatti kan få millionerstatning av Norge etter søksmål

Bhatti: - Jeg er ikke farlig for Norge

- Listhaug og Amundsen, medlemmer av et ytterst høyre-parti, har og har hatt politiske kollegaer som har innrømmet eller er dømt for overgrep, vold og bedrageri. De burde dermed være de siste til å peke på andre før de feier for egen dør. Det er dessuten ikke jeg som er farlig for Norge, men ideologien til Frp, som spiller på nasjonalismens og fremmedfryktens strenger, sier Bhatti til Nettavisen.

Det er også flere tidligere profilerte Frp-politikere som er dømt i alvorlige straffesaker. De aller fleste har vært omtalt i anonymisert for i mediene.

Les også: Sylvi Listhaug raser over at Arfan Bhatti får 118.000 kroner i erstatning

2011: Flest Frp-ere har brutt loven

I 2011 skrev Dagsavisen at minst 28 personer med verv i politiske partier hadde brutt loven de siste seks årene, og at nær halvparten av dem var fra Fremskrittspartiet.

Avisen hadde gått gjennom de alvorligste lovbruddene politikere er dømt for, og kom fram til at 12 Frp-ere var dømt for alt fra drap til underslag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: (NTB scanpix)

Onsdag uttalte også Listhaug til Nettavisen at hun skulle ta opp med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) problematikken med at «potensielle terrorister» kan saksøke staten og få tilkjent erstatning fra staten.

Bhatti har aldri vært dømt for terrorvirksomhet.

- Listhaug burde også ta opp med justisministeren problemene med folkevalgte som er anklaget og dømt for lovbrudd, og fører andre bak lyset med bevisste løgner. Det burde også være tema om potensielt kriminelle personer skal kunne jobbe som folkevalgte, og nyte fellesskapets penger. Slike politikere kan neppe være tilliten verdig, sier Bhatti.

Både Amundsen og Listhaug tok til orde for å se på lov- eller regelendringer for å begrense mulighetene for visse personer til å fremme søksmål mot staten. Amundsen kunne ikke svare konkret på hvem som skulle få disse begrensningene.

Fra arkivet: Her er Frp-erne som har brutt loven

Har tidligere fått erstatning

- Det blir spennende å se om man foreslår en lovendring, og hvordan denne skal reguleres, i henhold til Listhaugs og Amundsens ønskede forståelse av regelverket. Erstatning bør tilkjennes i alle tilfeller der den den norske stat har begått urett mot enkeltpersoner, uansett hvem de måtte være og hva de måtte stå for, sier Bhatti bestemt.

Han får støtte av jusekspert Jon Wessel-Aas, som har møterett i Høyesterett og er spesialisert i menneskerettigheter.

- Det er grunnleggende i en rettsstat at alle underlagt loven og at alle er like under loven, i enhver sak og for enhver person, sier Wessel-Aas til Nettavisen onsdag.

- De som tar til orde for at dette prinsippet ikke skal gjelde for enkelte mennesker, trenger skolering, og bør holdes langt unna poster som justisminister.

Bhatti har også tidligere fått erstatning av norske myndigheter. I 2004 ble han siktet og senere tiltalt etter en skyteepisode på Sognsvann i Oslo. Året etter ble han frikjent i Oslo tingrett. Ifølge Elden var erstatningssummen rundt 50.000 kroner.

Les også: Bhatti i intervju i 2002: - Lever for islam og hater norske verdier

Siktet i våpensak

Så sent som 16. mai i fjor kom Bhatti på nytt i politiets søkelys, og han ble pågrepet og siktet i en våpensak som fortsatt er under etterforskning, opplyste Oslo politidistrikt til Nettavisen forrige uke. Pågripelsen skjedde etter at spesialtrent politi hadde overvåket det ekstreme islamistmiljøet på Østlandet.

- Jeg vil dessuten minne Listhaug og Amundsen om at den norske påtalemakten i fjor begikk urett mot meg, ved ulovlig å berøve meg frihet i fire måneder for en sak jeg er uskyldig i. En ny erstatningssak er rett rundt hjørnet, sier Bhatti.

Bhatti ble løslatt fra varetektsfengsling i september i fjor. En medsiktet kamerat av islamisten har hevdet at Bhatti er uskyldig i saken.

Les også: Hevder Bhatti er uskyldig i våpensak

Politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga har hele tiden omtalt saken overfor pressen som «en helt vanlig straffesak», men kilder opplyser til Nettavisen at pågripelsen av Bhatti gikk helt til toppen av regjeringen.

Nettavisen er kjent med at daværende justisminister Per-Willy Amundsen ble orientert om pågripelsen 16. mai 2017. Kilder i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser også at de har bidratt til etterforskningen, deriblant levert rapporter i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

I rettssaken trakk staten frem at Bhatti har posert med våpen, noe de mente har bidratt til at han har blitt straffeforfulgt. Bildet er fra fjellområdene mellom Pakistan og Afghanistan i tidsrommet desember 2012 - januar 2014. Foto: Privat

- Mislykkede justisministre

Listhaug er også kritisk til at Bhatti får erstatning av staten når PST bruker store ressurser på ham hvert eneste år. Hun mener også at den ekstreme islamisten er farlig.

- Både Listhaug og Amundsen burde komme seg ut av Frp-boblen og få seg oksygen, slik at de kan tenke klart og snakke fornuftig. Det er nettopp den ufornuftige munndiareen til Listhaug, og mangel på kunnskap hos Amundsen, som var årsaken til at de begge var mislykkede justisministre.

Tidligere Ap-politiker Marit Nybakk var sterkt kritisk til at Amundsen skulle bli justisminister, før han ble innsatt. I media ble det spekulert i at han var ett av regjeringens svakeste kort blant statsrådene. Kilder i regjeringen oppga også disse opplysningene til Nettavisen. I januar i fjor måtte han gå, etter ett og et halvt år i jobben.

Justisministerposten ble overtatt av Listhaug. Hun måtte trekke seg etter bare to måneder, etter at opposisjonspartiene på Stortinget varslet mistillitsforslag mot henne. Dette lå an til å få flertall.

To timer før avstemningen ble det kjent at hun trakk seg. Bakgrunnen for mistilliten var at rådgiveren hennes, Espen Teigen, la ut et Facebook-innlegg der Ap ble anklaget for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

I innlegget som ble postet stod det:

«Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt! Det vil Arbeiderpartiet stemme ned. I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag