*Nettavisen* Nyheter.

- Systemet sviktet både Breivik og moren

Anders Behring Breiviks er utsatt for omsorgssvikt, ifølge forfatteren. Foto: Junge, Heiko

Forfatter Aage Storm Borchgrevink hevder at Anders Behring Breivik ble utsatt for mishandling og omsorgssvikt av moren.

04.10.12 12:25

I en ny bok hevder forfatteren Aage Storm Borchgrevink at Anders Behring Breivik ble utsatt for mishandling og omsorgssvikt som barn.

Forfatteren går langt i å antyde at morens oppførsel bidro til at Breivik ble som han ble, og går langt i å gi henne en psykiatrisk diagnose, skriver VG.

- Mørke impulsen kom fra barndommen
Borchgrevink har hentet sine opplysninger fra barnevernsdokumenter med nærgående beskrivelser av terroristens familie, og legger stor vekt på den betydningen hans barndom og oppvekst fikk for terrorhandlingene. Dokumentene var en del av politietterforskningen, men er ikke tidligere omtalt i mediene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gyldendal

«Den mørke impulsen kom etter mitt syn fra barndommen, ikke fra kontrajihadistene», skriver han i boken.

Breivik har under hele prosessen mot ham hevdet at han hadde en fin barndom og motsatte seg ytterligere fokus på hans kontakt med barnevernet. Forfatteren mener derfor at publikum ikke har fått hele bildet.

- Det er særlig i barndommen til Breivik jeg går lenger i å beskrive detaljene i den omsorgssvikten han ble utsatt for. Det er viktig fordi det beskriver hvor hatet hans kan ha kommet fra, sier Borchgrevink.

- Rystende
Breiviks mor har fått tilsendt manuskriptet, og skal ifølge avisen ha lest boken. Morens advokat Ragnhild Torgersen ønsker ikke å kommentere boken, mens Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad mener det er rystende hvordan moren omtales i boken.

- Det er trist at noen 30 år etterpå setter seg til dommer over en familie uten, etter min oppfatning, åpenbart å vite hele bildet, sier Lippestad til VG.

- Systemet sviktet
Borchgrevink mener at det har manglet et komplett bilde av terroristen. Han har hentet ut rapporter fra Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri skrevet i 1983 da familien var til observasjon. Han fremstiller moren som en syk og forvirret kvinne, men ikke en overgriper.

- Det er hun som ber om hjelp fra det offentlige, en hjelp hun egentlig ikke fikk. Man kan si at systemet sviktet henne også, sier Borchgrevink.

NTB/Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.