RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Takk for støtten

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kronprins Haakon benyttet sin aller første nyttårstale til å takke det norske folket for støtten kongefamilien har mottatt under kong Haralds sykdom. Debuten: Se talen på web-tv Får kritikk: - Keitete nyttårstale

I sin fars sykefravær er Haakon regent i landet, og derfor ble det hans oppgave å holde nyttårstale i år.

- For familien vår har julen vært annerledes enn vi hadde tenkt. Fars sykdom kom uventet og har preget oss alle. Nå ser vi fram til at han blir frisk og gleder oss til at han kan gjenoppta gjerningen sin.

- Han gleder seg over omsorg, forbønn og alle varme hilsener som er kommet i løpet av de siste ukene. For oss i kongefamilien er det godt å motta støtte fra så mange av dere, sa kronprinsregenten henvendt til det norske folk.

Medmenneskelighet, nærhet, vennskap og tidspress kan stå som stikkord for kronprins Haakons første nyttårstale. Talen var personlig preget, men likevel i kong Haralds ånd, skriver NTB.

Vennskap
Kronprins Haakon kom også inn på viktigheten av vennskap i sin tale, og sa at for foreldre er det få ting som gleder mer enn at barna kommer inn i et trygt miljø og får gode venner.

- Overfor venner gjør det ingen ting at vi er forskjellige. Ulikheter kan være både utviklende og berikende, sa kronprinsen.

Han nevnte spesielt at vi i vår nye multikulturelle hverdag må lære å sette pris på hverandres forskjellighet.

- Vi må tørre å la oss utfordre på nye meninger og holdninger, og vi må våge å tenke nytt. Frykten for det ukjente stenger ofte for spennende tanker og visjoner. Så lenge vi har en trygg forankring, kan vi våge å gå nye veier.

Katastrofer
Kronprinsen nevnte også jordskjelvkatastrofen som nylig rammet Iran, og han kom inn på en av de største truslene verden står overfor i dag, nemlig hiv/aidsepidemien.

- I flere afrikanske land er en femtedel av befolkningen smittet, og noen steder er generasjoner i ferd med å bli borte. Barna rammes spesielt hardt. I stedet for å gå på skolen og forberede seg til voksenlivet, er det mange som må bruke tiden sin til å forsørge og gi omsorg til søsken og foreldre, sa kronprinsen som også fortalte om egne opplevelser i forbindelse med sitt besøk i Sør-Afrika høsten 2002.

Tidsklemma
Som alle småbarnsforeldre merker også kronprinsen og hans familie at tiden ofte ikke strekker til i hverdagen.

- Mange av oss opplever at hverdagen blir stadig mer hektisk. Det er kanskje grunn til å stoppe litt opp - og tenke gjennom om det man egentlig bruker tiden til faktisk samsvarer med det man ønsker å bruke den til, sa kronprinsen, som avsluttet sin første nyttårstale med å uttrykke forventning til det nye året og takknemlighet over at kongen er på bedringens vei.

- Og så gleder vi oss til det nye barnet som skal komme, sa kronprinsregenten og ønsket godt nytt år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere