RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tar for lett på sex-overgrep

Foto: TV2
Sist oppdatert:
Politiet erkjenner at seksuelle overgrep mot barn etterforskes dårlig. Bare fem av hundre anmeldte overgrepssaker fører til dom.

Flere foreldre opplever at barna deres blir seksuelt misbrukt - uten at politiet tar saken på alvor. Også politiet selv innrømmer nå at etterforskingen ofte ikke blir tatt alvorlig nok.

Se innslaget på web-tv!

Ut av varetekt
Christine er en av flere kvinner som har opplevd at hennes barn har blitt seksuelt misbrukt.

- Det begynte med at jeg fikk en telefon fra helestasjonen om at datteren min hadde blitt voldtatt, forteller hun til TV2 Nyhetene.

Christine ville ha overgriperen dømt og anmeldte den pedofile mannen.

- Under etterforskningen kom det fram navn på andre jenter som gikk inn til vitneavhør, og de hadde vært utsatt for det samme, sier hun.

Gjerningsmannen tilstod i avhør å ha misbrukt totalt fire mindreårige jenter. Til tross for det slapp han ut av politiets varetekt og kunne igjen bevege seg fritt i bygda. Det kunne ikke Christine forså. Hun var redd for at han det skulle skje flere overgrep.

- Jeg kan bare ikke forstå hvorfor han ikke er fengslet, for ut fra lover og regler skulle han vært det. Han skulle vært tatt med en gang, sier hun.

Skjedde igjen
Christine mener som flere pårørende at politiet nedprioriterer denne typen saker, og at det dermed blir nærmest fritt fram for flere overgrep.

- Jeg så jo at det kom til å skje igjen, og det sa jeg til politiet mange ganger. Og det gjorde det.

En jente som nettopp hadde fylt 13 ble mannens femte offer. I dag er mannen dømt for overgrep, men dommen er anket. I påvente av ny sak er han fortsatt på frifot. Politiet har fortsatt ikke gjort noe for fysisk å hindre ham fra å begå flere nye overgrep. I dag er Christine dypt kritisk til politiets arbeid.

Nedprioriteres
Internt politiet opplever de som jobber med seksuelle overgrep at deres fagfelt nedprioriteres. I et brev til justisministeren og politidirektøren skriver faggruppen at vi har i lengre tid sett at det er en «stadig mer negativ holdning til å jobbe innenfor vårt fagfelt». I brevet står det også at det er «vanskeligere å få satt inn nødvendige ressurser på dette saksfeltet enn f. eks. i narkotikasaker, voldssaker ellers eller ranssaker».

- Det er ofte veldig arbeidsskrevende saker. Man skal jo presse alt ut av samme sitron, og da blir det kamp om ressursene, sier Carl-Petter Leganger, nestleder i Politiets forum mot seksuelle overgrep.

Det avgjørende for en god en etterforskning kan til og med påvirkes av hvor i landet overgrepet skjer.

- Det kan nok variere fra sak til sak alt ettersom hvordan ressurssituasjonen er i øyeblikket i det aktuelle politidistrikt. Det varierer jo også alt etter hvor mange tunge saker man jobber med, sier Leganger.

Økende pågang hos incestsentre
Hos landets 17 sentre som tar seg av incest og seksuelle overgrepsofre opplever man en økende pågang. All støtte er kjærkommen, og derfor kommer utspillet fra politiets egne fagpersoner ekstra beleilig.

- Jeg synes det er utrolig bra. Kanskje vi på incestsentrene skulle gå inn og gikk støtte til dette her, for det er akkurat det samme som vi ser, at disse sakene er lavt prioritert i systemene. Ikke fordi de ter uvilje blant politiet, men fordi det er ressursmangler og det er tøffe saker å jobbe med, sier Bente Bartz-Johannesen, leder for Senter mot incest og seksuelle overgrep

Dårlig etterforskning
Advokat Line Hvidsten Ingebrigtsen har representert flere hundre ofre for seksuelle overgrep. Hun opplever spesielt i små distrikter at ofrene blir møtt av uerfarne politifolk. Det er uheldig.

- Avhør av fornærmede det mest sentrale i sedelighetssaker. Det er klart at når kvaliteten på dette ikke er god nok, kan det ende med at saken ikke når frem, altså at saken blir henlagt, sier Ingebrigtsen.

Bare fem prosent av anmeldte sedelighetssaker fører til domfellelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere