RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Terrorfaren er overdrevet

Sist oppdatert:
Filosof og forfatter Lars Fr. H. Svendsen ville tatt undergrunnsbanen i London selv om det var varslet terrorbomber samme dag. Se video.

Datatilsynet la i dag fram sin personvernundersøkelse og personvernrapport for 2008. Her dokumenteres det at datalekkasjer og ulovlig snoking er et omfattende problem i både offentlige og private virksomheter.

Filosof Lars Fr. H. Svendsen var invitert til å holde foredrag over temaet frykt og tillit. Han mener ubegrunnet frykt ligger til grunn for krav om mer overvåking og datalagring.

- Vi må ta terrorisme alvorlig, men terrorfaren er overdrevet. Et snev av nøkternhet rundt dette kan ikke skade, sier Svendsen.

Han sier at den som bestemmer over hva som skal fryktes i samfunnet, også sitter med makten over det samfunnet.

Se video av hele Svendsens foredrag her!

- Meteoritt i hodet
Svendsen sier at antall døde i terroranslag de siste 10 årene er en helt ubetydelig dødsårsak i verden.

- Sjansene for å bli utsatt for terror er omtrent de samme som for å få en meteoritt i hodet. Selv om jeg hadde visst at det skulle sprenges en bombe i undergrunnsnettet i London, ville jeg ha tatt undergrunnen samme dag. Millioner av mennesker passerer der hver dag. Sjansen for at bomben skulle ramme meg er lik null, sier Svendsen.

Verre med brann
Svendsen sier at politikere og media i symbiose skaper ubegrunnet frykt.

- For politikere er frykt en ressurs til å få formidlet sitt budskap. Og media vet at dårlig nytt selger bedre enn godt nytt. Der er bekymringsfullt få som forsøker å dempe frykten i samfunnet, sier Svendsen.

Personvernundersøkelsen viser at nordmenn er tre ganger så redd for trafikkulykker som terror. Også helsesvikt, brann og voldskriminalitet kommer foran terror på listen over hva de spurte frykter mest.

ER DU REDD FOR TERROR? TA DEBATTEN HER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere