RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Teselskap endte i gruppevoldtekt

Sist oppdatert:
Det som startet som et uskyldig vennetreff, endte i et mareritt for den 20 år gamle kvinnen.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): I nærmere 16 timer skal den somaliske kvinnen ha blitt voldtatt av fire menn i en leilighet på Sinsen i Oslo. Tirsdag startet den grove voldtektssaken i Oslo tingrett.

Ingen av de tiltalte mennene erkjente straffskyld da saken startet.

- Te og tygget khat
Det hele startet på kvelden mandag den 22. januar i fjor. Den somaliske kvinnen var da hjemme i sin egen leilighet sammen med sin kjæreste. Etter hvert fikk de to besøk av noen venner, tre somaliske menn som nå alle sitter på tiltalebenken, mistenkt for å ha gruppevoldtatt kvinnen.

I sitt innledningsforedrag fortalte aktor i saken, statsadvokat Anne Margrete Katteland, hva som skjedde hjemme hos kvinnen.

- Der ble det laget te og tygget khat. Mellom klokken 23 og 24 så dro de opp i leiligheten i Trondheimsveien (red.anm. der voldtektene skal ha skjedd). Og i denne leiligheten ble det i tillegg til at det ble tygget khat drukket alkohol, sa Katteland.

En av de tiltalte mennene i saken bodde i leiligheten de dro til.

Ifølge tiltalen skal totalt fire menn ha voldtatt den somaliske kvinnen, mens en femtemann er tiltalt for å ha vært til stede og for fysisk å ha forhindret henne i å forlate leiligheten.

(Saken fortsetter under bildet)

- Mener de ble dopet
Påtalemyndigheten mener at mennene rev av henne klær, slo henne i hodet, rev henne i håret og holdt henne fast mens de skal ha voldtatt henne etter tur.

«NN var på grunn av voldsanvendelse, og ruspåvirkning ute av stand til å motsette seg overgrepene (...)», står det i tiltalen.

- Fornærmede og kjæresten har forklart at de følte seg mer påvirket enn den alkoholen de drakk skulle tilsi. De mener de ble dopet på denne festen i Trondheimsveien, fortalte Katteland i retten.

Tidligere tirsdag opplyste også kvinnens bistandsadvokat til Nettavisen at hans klient ble så neddopet at hun bare husker deler av det som skjedde.

- Misbrukt i 16 timer

Statsadvokaten fortalte i retten tirsdag at ikke alle de tiltalte mennene var i voldtektsleiligheten da fornærmede, hennes kjæreste og tre av de tiltalte kom dit sent mandag kveld.

Først ved 05-tiden tirsdag morgen kom den fjerde tiltalte mannen, mens femtemann først kom mellom klokken 07 og 08 på morgenen.

En av de tiltalte som først var med kvinnen til leiligheten, forlot dessuten stedet i en periode på natta fordi han skulle hente kokain.

Og først tirsdag ettermiddag slapp mennene kvinnen ut av leiligheten.

- Fornærmede blir kjørt hjem i 16-tiden på ettermiddagen av tre av mennene, sa Katteland i sitt innledningsforedrag.

Påtalemyndigheten mener kvinnen ble holdt innesperret og misbrukt totalt i nærmere 16 timer.

- Det er i hele denne perioden at påtalemyndigheten mener at fornærmede er utsatt for voldtekt, påpekte aktor.

- Voldtatt av flere
Etter at hun hadde blitt kjørt hjem kontaktet den somaliske kvinnen politiet nærmest umiddelbart. Klokken 16.55 mottok politiet meldingen om voldtekt.

- Meldingen gikk ut på at det var en kvinne som hadde blitt voldtatt av flere personer, og to politibiler kjørte til adressen til fornærmede. Der ble de møtt av fornærmede og hennes kjæreste. Hun forklarte da at hun var blitt voldtatt av flere menn, fortalte Katteland.

Kvinnen ble deretter kjørt til voldtektsmottaket ved legevakten i Oslo, og ankom der ca. klokken 18. Senere på kvelden ble det foretatt sporsikring på mottaket.

- Etter at fornærmede hadde vært på legevakten, drar hun hjem til leiligheten sin, og det er telefonisk kontakt mellom fornærmede og tiltalte nummer en. Det er da snakk om at X og noen andre skulle komme hjem til fornærmede, sa Katteland i retten tirsdag.

Kvinnen sa det var greit at de kom, og varslet samtidig politiet.

Tatt av politiet
15 minutter etter telefonsamtalen mellom kvinnen og en av de fornærmede, ca. klokken 00.45 natt til 24. januar i fjor, blir to av de tiltalte i saken pågrepet utenfor kvinnens leilighet. Senere på natta kommer to av de andre tiltalte hjem til henne, og politiet blir nok en gang tilkalt.

Også disse to blir pågrepet ved kvinnens leilighet.

Femtemann som er tiltalt i saken, ble pågrepet først 9. mars.

(Saken fortsetter under bildet)

- Kidnapping
Aktor beskrev gruppevoldtektssaken som svært alvorlig.

- Dette gjelder det påtalemyndigheten mener er en voldtekt i fellesskap, en gjengvoldtekt av en ung somalisk kvinne ved bruk av vold, samt at hun også skal ha vært påvirket av rus i den grad at hun ikke kan motsette seg den handlingen vi mener har funnet sted, sa Katteland.

- I tillegg er det tatt ut tiltalte på kidnapping, siden vi mener hun er holdt i leiligheten mot sin vilje, sa hun i retten.

- Erkjenner sex
Katteland fortalte at alle de fem tiltalte i saken har erkjent at de var til stede i leiligheten i Trondheimsveien i den aktuelle dagen.

Tre av mennene har også erkjent å ha hatt seksuell omgang med henne, men hevder at det var frivillig fra hennes side.

En av mennene har erkjent å ha hatt annen seksuell omgang med kvinnen, mens den siste tiltalte mannen kun er tiltalt for medvirkning og har ikke hatt seksuell omgang med henne.

Har funnet DNA
I etterforskningen har politiet i saken totalt funnet DNA-profiler fra sju forskjellige menn, blant annet fra fire av dem som er tiltalt for å ha voldtatt henne.

Kjærestens DNA er også funnet, samt DNA fra en person som er sjekket ut av saken.

En av profilene er fortsatt ukjent for politiet.

- Ikke hevn
Aktor i saken påpekte at det gjennom etterforskningen har kommet fram opplysninger om at saken skulle ha hatt noe med somaliske klaner og hevn å gjøre.

- Dette har ikke noe med somalisk tradisjon å gjøre. Det er ikke dekning bevismessig for det, så den vinklingen er lagt helt død fra statsadvokatens side, sa Katteland.

En av forsvarerne i saken, advokat René Ibsen, påpekte etter statsadvokatens innledningsforedrag at det ikke stemte at hans klient sammen med fornærmede og tre andre dro til leiligheten i Trondheimsveien mellom klokken 23 og 24 den aktuelle kvelden.

- De drar til Trondheimsveien klokken halv to på natta. Mellom klokken 23 og 24 er da de tiltalte kommer hjem til fornærmede, sa Ibsen, og viste til teleutskrifter fra hans klients mobiltelefon.

Det er satt av ti dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere