*Nettavisen* Nyheter.

- Tilhører islamistisk gruppe

BODØ/OSLO (TV 2 Nettavisen): I den algeriske dommen der Ibrahim Bentera er dømt til ti års fengsel for drap, heter det at 34-åringen tilhører en væpnet islamistisk gruppe.

03.03.05 17:41

Det kom frem da aktor førstestatsadvokat Geir Fornebo la fram dommen i Salten tingrett torsdag.

- Ifølge dommen hevder algeriske myndigheter at Ibrahim har hatt en tilhørighet med islamistiske grupper. Vi har ikke fått bekreftet om dommer en rettskraftig fra myndighetene i Algerie, sa Fornebo i retten.

Algerisk rett skriver i dommen at Bentera tilhører en væpnet islamistisk gruppe.

Tiltalte selv hevdet ar han var uskyldig dømt og at han var blitt offer for en felle. Dette skal være noe av årsaken til at Bentera rømte til Europa og senere til Norge.

- Var vitne til at fem ble drept

Bentera forklarte seg om drapsdommen tidligere denne uken:

- Livet mitt var normalt frem til februar 2002. I Algerie ble jeg da vitne til at fem personer ble drept og at bilen min ble satt i brann. Alle dokumentene mine forsvant. Jeg prøvde å leve livet som normalt etter dette, men jeg ble forfulgt av en gruppe fordi jeg var vitne til disse drapene. De tente blant annet på kontoret mitt. Å bli forfulgt gjorde meg i psykisk ubalanse.

- Også myndighetene i Algerie trodde at jeg var en del av denne gruppen. Jeg ble anklaget for å ha vært med på å drepe disse menneskene. Jeg ble tiltalt for denne hendelsen og dømt til 10 års fengsel uten at jeg selv var til stede. Grunnen til at jeg reiste fra Algerie til Europa, var at forholdene skulle bli bedre, og at jeg kunne reise tilbake når ting roet seg ned. Jeg viste at jeg var uskyldig, sa han under rettssaken.

Skrev avskjedsmelding

I retten torsdag kom det også frem at Bentera skal ha skrevet en avskjedsmelding på mobiltelefonen ombord i Kato Air-flyet.

Denne meldingen ble skrevet på Fransk, men ble trolig ikke sendt.

Torsdag var siste dag i retten, og aktor la ned påstand om 17 års fengsel for Bentera.

Bentera er tiltalt for drapsforsøk på alle de åtte personene som var om bord i Kato Ari-flyet.

Onsdag slo de rettspsykriatiske sakkyndinge fast at tiltalte ikke hadde noen form for hjerneskade eller epeleptisk anfall. Han er derfor strafferettslig tilregnelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.