- Tilliten ikke svekket

Foto: (LMI.no)

Legemiddelindustrien vil fortsette å støtte norske forskere etter skandaleavsløringen i den norske kreftforskningen.

- Så langt vi har sett, er det ikke avdekket uheldige forbindelser mellom legemiddelindustrien og denne forskeren. Men avsløringene er jo svært alvorlige for medisinsk forskning i Norge. Vi mener likevel at tilliten fra industriens side til norske medisinsk forskning generelt ikke er svekket, sier administrerende direktør Pål Christian Roland i Legemiddelindustriforeningen (LMI) til TV 2 Nettavisen.

Han viser til at LMI på samme måte som andre instanser avventer granskingen som skal skje.

Fortsetter å støtte
Overlege Jon Sudbø, som står bak juks med grunnlagsdata i et norsk kreftstudie, skulle snart i gang med et prosjekt han hadde fått støtte av Pfeizer til. Prosjektet ble stanset umiddelbart da avsløringene ble kjent.

- Vi tror ikke legemiddelfirmaer vil stanse støtten til forskere generelt på bakgrunn av denne saken. Det er jo høy kvalitet på den norske forskningen, sier Roland.

Han legger til at inntil det motsatte er bevist velger LMI å tro at dette er et enkelttilfelle.

- Åpenhet viktig
Roland tilbakeviser også at det er uheldige samhandlinger mellom legemiddelindustrien og forskningen.

- Det er en helt nødvendig samhandling i forskningen mellom legemiddelindustrien og helsetjenesten. For oss er det et poeng at ting skal skje åpent og redelig, og at både avtaler og resultater skal være offentlig tilgjengelige slik at det kan etterprøves, sier han.

Roland vil ellers verken friskmelde eller sykemelde de legemidlene Sudbøs forskning har omtalt, på bakgrunn av det som er kommet fram.

LMI håper folk fortsatt har tillit til legemidler som er godkjent for det norske markedet.

- De er testet og godkjent i mange ledd, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.