*Nettavisen* Nyheter.

- Tiltalte var som Bruce Lee

Foto: Ole Dag Kvamme

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): - Han var så utrolig kjapp. Han var som Bruce Lee. Jeg har aldri sett noe så raskt, sier John Arne Egebakken (bildet), som mistet to kamerater i dobbeltdrap.

16.03.04 14:54

Gjennom en lang forklaring og ennå lenger utspørring ble Egebakken (45) avhørt om sin rolle da to menn på 41 og 54 år ble drept med kniv i Kristiansand i fjor.

- Den ene skulle ha tilbake telefonen sin. Den andre skulle ha tilbake nøklene sine, mens jeg var et sted jeg aldri skulle vært i det hele tatt, fortalte Egebakken.

Han er kritisert for å ha stukket av gårde etter drapene og blitt borte tre dager.

- Jeg fikk posttraumatisk stress. Men jeg sto og ventet på bussen utenfor politihuset. Jeg gjemte meg ikke så veldig, mente Egebakken.

Nekter å møte
En 51 år gammel iraner risikerer inntil 21 års forvaring etter drap på to menn i et rusbelastet miljø i Kristiansand 29. juli i fjor sommer. Tiltalte vil ikke forklare seg, men Egebakken og en kvinne (35), som var i leiligheten, fortalte retten tirsdag at iraneren brukte kniven.

Kvinnen er tidligere dømt for falsk forklaring i saken, og fortalte retten tirsdag at hun ikke hadde fortalt om knivstikkingen for å beskytte tiltalte.

Den morgenen møtte Egebakken kameraten (41) ved kaiene i Kristiansand, hvor de delte noen rusbrus og reparerte litt. Så ringte deres 54 år gamle kamerat, som er en røslig kar på over 100 kilo. De dro til hans leilighet.

Forsvarte seg med øks
De presset opp døra til leiligheten, hvorpå tiltalte trev en øks for å hugge til. Men de tre tvang øksen ut av hendene på ham og trengte seg inn i leiligheten.

I stua ble det et basketak, hvor den 54 år gamle mannen på over 100 kilo la seg oppå iraneren. Vitneutsagn tyder på at Egebakken også sparket iraneren mens han lå nede, men selv tror han ikke det.

En 35 år gammel kvinne i leiligheten, som kan ha vært et sjalusiobjekt, gikk inn på kjøkkenet og forklarte at hun hentet en kniv. Den la hun i sofaen. Etter hvert kom iraneren seg opp og løp til kjøkkenet og hentet en stor kjøkkenkniv.

- Løp for livet
Tilbake i stua hogg han etter Egebakken, som får løpt av sted. Men først ser han iraneren hugge 41-åringen dypt ned i ryggen.

- Han hogg etter meg og traff meg i låret. Det var helt profesjonelt, som å se Bruce Lee. Han skulle drepe meg, men var uheldig og traff meg på utsiden av låret i stedet for innsiden. Så stakk han NN (41) i korsryggen. Det var et kraftig hugg ovenfra og ned. Jeg løp for livet.

Vitneforklaringen etterpå, fra den 35 år gamle kvinnen, tyder på at 41-åringen raskt sank sammen etter flere stikk. Deretter skal tiltalte ha stukket den store 54-åringen, som ble sittende på en stol i stua.

- Han ropte «motherfucker» og stakk, forklarte kvinnen i retten.

- Holdt på tarmene sine
Den 35-årige kvinnen og tiltalte gikk ut i gangen, hvoretter de gikk inn igjen.

- Jeg måtte sparke vekk han som lå i gangen for å åpne døra. Nei, jeg sjekket ikke om han var død. Jeg tenke ikke på det. I stua satt 54-åringen i en stol. Han satt og holdt på tarmene sine og sa han var stukket ned. Jeg spurte ikke hvordan han hadde det, noen hadde jo allerede ringt til politiet. Det var jo de som tross alt hadde trengt seg inn i leiligheten. De hadde jo ikke noe der å gjøre, fortalte den 35-årige kvinnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.