RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Torsken blir ikke borte

Sist oppdatert:
Fiskeridepartementet beroliger torskeelskende nordmenn. Verdens villmarksfond er på villspor når de nå spår torskens død, mener departementet.

- Det går ikke an å tenke slik, å forutsette at vi ikke har en god forvaltning av torskebestanden. Torsken vil ikke være borte om femten år, sier ekspedisjonssjef Johan Williams i Fiskeridepartementet til TV 2 Nettavisen.

Verdens villmarksfond (WWF) la torsdag fram en rapport som viser at de globale forskefangsten har sunket med 70 prosent de siste tretti årene. Nå frykter fondet for torsken i Barentshavet, og at bestanden vil dø ut i løpet av femten år .

- Over rådene
Men Fiskeridepartementet på sin side føler seg trygg på at torsken består.

- Vår vurdering er at torskebestanden i Barentshavet er på den sikre siden, over det nivået som det internasjonale havforskningsrådet har anbefalt. Den forvaltningen vi har for øyeblikket, gjør at vi har en bærekraftig bestand, understreker ekspedisjonssjef Williams.

Han synes det er lite nytt i rapporten fra Verdens villmarksfond, og sier at nedgangen i torskebestanden andre steder i verden ikke nødvendigvis har innvirkning på det som skjer i Barentshavet.

- Men vi er enig med dem at det er viktig å være oppmerksom på bestanden, sier han.

Ulovlig fiske
I rapporten ber WWF norske og russiske myndigheter redusere torskekvotene i Barentshavet, samt å stanse dem som fisker ulovlig.

- Ulovlig fiske er også noe vi jobber med, og vi slår selvsagt ned på det når vi oppdager det. Men dette er et stort havområde, så det er vanskelig å tallfeste omfanget. Vi kan ikke si at det ikke foregår, og vi kan heller ikke si at det foregår, sier Williams.

Når det gjelder fastsettelse av torskekvotene, påpeker Fiskeridepartementet at dette skjer innenfor ansvarlige rammer etter retningslinjer fra det internasjonale havforskningsrådet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere