RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Torsken kan bli utryddet

Sist oppdatert:
Torsken kan bli utryddet i Norge om få år, på grunn av overfiske og feil beskatning.

Det skriver matematiker Rune Johansen i sin doktoravhandling ved Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) på Biologisk institutt.

Det er dårlig nytt både for kystfiskerne og de som satser på turistfiske i Norge.

Johansen skriver at torskebestanden i Lofoten og Barentshavet står i stor fare for å kollapse, hvis ikke myndighetene reduserer kvotene drastisk – eller endrer beskattningsmetodene, melder forskningsmagasinet Apollon.

- Beskattes torsken så mye at bestandsdynamikken blir ustabil, havner man i en ond spiral, med fare for at torsken blir utryddet. Samtidig risikerer man å miste muligheten til å motvirke denne utviklingen. Den faren må ikke undervurderes, poengterer Rune Johansen.

Bestanden av canadisk torsk utenfor New Foundland brøt sammen for 13 år siden, og ødela alt kommersielt fiske. Johansen mener det samme kan skje i Norge.

- Årsaken var systematisk overfiske over lang tid. I verste fall kan det ta flere hundre år før torsken kommer tilbake. Det må vi trekke lærdom av. Forvaltningen av fiskebestandene er som å balansere på en knivsegg. På grunn av den store usikkerheten bør myndighetene vurdere å sette kvotene lavere enn det anbefalte nivået, mener Rune Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere