*Nettavisen* Nyheter.

- Torturert til å angi Krekar

Ahmad Mahmoud Riyati, som anga mulla Krekar i den pågående rettssaken mot Krekar i Jordan, har trukket sin tilståelse og hevder han ble torturert av amerikanere og kurdere.

07.01.04 22:38

Rettssaken mot mulla Krekar og 14 andre angivelige terrorister har tatt en brå vending i Jordan. Det var på grunnlag av denne saken at jordanske myndigheter først ville ha utlevert mulla Krekar da han ble arrestert i Amsterdam 12. september 2002.

Les utfyllende sak her: Ba Jordan endre siktelse

I den pågående rettssaken i sikkerhetsdomstolen i Jordan er mulla Krekar og 14 andre angivelige medlemmer av Ansar al-Islam og al-Qaida tiltalt for å ha planlagt et angrep mot turister og jordanske sikkerhetsstyrker.

Trakk tilståelsen
Nå viser det seg at amerikanske, kurdiske og jordanske militære kan ha torturert Riyati til å tilstå og samtidig implisere mullaen. Krekar ble trukket inn i saken gjennom tilståelsen til Ahmad Mahmoud Riyati.

Jordan Times skriver onsdag at Riyati har trukket sin tilståelse. Riyati hevder at han ble torturert av amerikanere, kurdere og jordanere. Sju personer som han satt i fengsel sammen med, har i retten sagt at de så torturmerker på kroppen til Riyati. Retten vil i kommende uke belyse påstandene nærmere, skriver avisen.

Krekar ble angitt etter at Riyati ble arrestert av amerikanske styrker i Nord-Irak 30. mars 2002. Mannen ble senere utlevert til Jordan der han nå er tiltalt.

Ble psykisk syk
TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at rettssaken mot Krekar måtte ta pause fordi Riyati var sinnssyk. I desember mente psykologer at Riyati var frisk nok til å møte i retten, og at han er strafferettslig tilregnelig. Men nå skriver altså Jordan Times at han har trukket sin tilståelse.

Norske myndigheter har allerede avvist å utlevere Krekar til Jordan. Jordan krevde først mullaen utlevert fra Nederland på den aktuelle terrorsiktelsen. Jordanske myndigheter endret deretter utleveringsbegjæringen til å gjelde narkotika.

Tvilsomme anklager
TV 2 Nettavisen har tidligere avslørt at narkotikasiktelsen var falsk. Den ble fabrikkert av aktor og leder av sikkerhetsdomstolen i Jordan, generalmajor Mamoun Khassawneh, slik at han kunne bruke FN-konvensjonen for å få Krekar utlevert.

Les utfyllende sak her: Krekarsiktelse er falsk

Nå kan det vise seg at heller ikke den aktuelle terror-tiltalen er like åpenbar som Khassawneh hevdet at den tidligere narkotikasiktelsen var. Iføge Amnesty International har flere «tilstått» i den jordanske sikkerhetsdomstolen etter tortur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag