RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Toska er hovedmannen

- Toska er hovedmannen bak Munch-ranet, og ranerne er hans bekjente. Det fastslo advokat Morten Furuholmen i retten torsdag.

Påtalemyndigheten ved statsadvokat Terje Nybøe mener at Munch-tiltalte Bjørn Hoen trakk i trådene og organiserte Munch-ranet, på oppdrag fra en hovedmann.

Hoens forsvarer, advokat Furuholmen, la til grunn at Nokas-dømte David Aleksander Toska er denne mannen, da han presenterte et alternativt ranslag under sin prosedyre i Oslo tingrett.

- Hvis vi legger til grunn at det er Toska som er oppdragsgiver her, hvorfor skal Bjørn Hoen hatt en rolle som organisator, slik aktor beskriver? spurte han.

Flere spor
På Furuholmens navneliste står navn på personer som har vært sentrale i etterforskningen, men som likevel ikke sitter på tiltalebenken.

Advokaten viser til at det i perioden 1. juni til 1. september i 2004 var betydelig telefontrafikk mellom en ofte nevnt mannsperson og den avdøde vennen til David Toska som ble observert ved bilen som ble brukt ved flyttingen av Munch-maleriene.

Men akkurat da ranet skjedde, den 22. august, var det stille på telefonlinjen til denne ene sentrale personen. Det var også telefontrafikk mellom disse to personene den dagen bildene ble flyttet fra en buss på Skrimstad gård på Kjeller, ifølge Furuholmen.

Refsnes gods
Furuholmen mener det også er en link mellom tyveriet av «Skrik» og «Madonna» til tyveriet av Munch-litografier og akvareller fra Refsnes Gods på Jeløy i Moss.

- Det er informasjon fra flere hold om at personer som var involvert her, representerte Toska, fordi andre var enten døde eller pågrepet, sa Furuholmen.

Han viste også til flere politirapporter som kan understøtte dette. Advokaten understreket også at politiet ikke hadde tatt seg bryet med å sjekke linkene mellom ranene.

Ikke sjekket og avhørt
Furuholmen nevnte også flere andre navn som har vært oppe i saken.

- Felles for mange av disse er at de ikke er avhørt eller er foretatt alibisjekk av, sier Furuholmen.

Advokaten reagerer på at politiet mener Bjørn Hoen har rollen som organisator av Munch-ranet, og han mener at politiet ikke kan føre bevis for dette.

- Hoen har alibi for ransdagen, da han var på Norsk Derby på Øvrevoll, sier Furuholmen.

Han mener også at det er rart at Hoen som «organisator» ikke er med på selve ranet eller at han ikke var med ut på gården for å flytte bildene.

Advokaten slo fast at en rekke massegjengangere fra det tyngre ransmiljøet på Østlandet, med koblinger til Toska, kan stå bak ranet.

- Men politiet sjekket bare opp mot «fasiten»- (forklaringen som Sarpsborg-mannen har gitt, red. adm.). Derfor ble det ikke stilt spørsmål rundt dette, fastslår han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere