*Nettavisen* Nyheter.

- Toska kjørte rundt på scooter på Tøyen

Foto: (Scanpix)

David Toska kom på ideen om å rane Munch-museet ved en ren tilfeldighet.

28.10.09 08:31

Tirsdag kom boka «Dødsranet», som er skrevet av VG-journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass.

I boka kommer det fram nye detaljer om Nokas-ranet, men også om ranet av maleriene «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet på Tøyen i Oslo.

Mens hjernen bak Nokas-ranet i Stavanger var på flukt etter ranet, skal han ved en tilfeldighet ha kommet på ideen om å stjele kunstskattene.

«Selv om Toska forsto at politiet var etter ham, dristet han seg ut av sitt skjulested. Noen dager etter razziaen kjørte han rundt på scooteren på Tøyen. Han stoppet og gikk inn på Munch-museet, nærmest ved en tilfeldighet», står det i boka.

- Plukket ut tre bilder
Toska skal under sitt besøk i Munch-museet ha fått ideen om ranet, og skal allerede da ha plukket ut hvilke malerier som skulle stjeles.

«Der inne fikk han ideen om å planlegge et kunsttyveri for å hemme NOKAS-etterforskningen. Under rusleturen i museet plukket Toska ut tre malerier som skulle stjeles. Maleriene skulle legges på en tralle og dras ut i en ventende bil. Det skulle være et tyveri uten bruk av våpen. Tanken antok form av en plan», skriver forfatterne.

Og; den 22. august 2004 ble ideen til Toska gjennomført i praksis.

Med en pistol stormet to menn ut av en stjålet Audi S4 stasjonsvogn og inn hovedinngangen til Munch-museet på Tøyen. En tredje mann satt i bilen og ventet.

«Norgeshistoriens største kunstran var i gang. Noen minutter senere kom de to tilbake med hvert sitt maleri av Edvard Munch. En time senere hadde tyveriet av Skrik og Madonna nådd internasjonale nyhetsbyråer», står det i boka.

- Toska var forbannet
Toska hadde fått en annen mann til å organisere ranet for seg, Bjørn Hoen, som er dømt for medvirkning til Munch-ranet.

Hoen skal ifølge boka ha tilbudt seg å organisere ranet da han ble kjent med Toskas planer.

«Planen var at hver av de tre ranerne som skulle delta, skulle belønnes med en halv million kroner. Men for å øke egen utbytte hadde Hoen rekruttert sitt eget lag med billigere ranere. Hoen hadde funnet to ranere i sin nærmeste omgangskrets, Petter Tharaldsen og Stian Skjold», står det i boka.

I tilegg hadde han valgt ut en tredje person, via en bekjent i det såkalte Tveita-miljøet. Men Toska skal ikke ha vært fornøyd med ranslaget Hoen hadde plukket ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Toska var forbannet på Bjørn Hoen for at han hadde handlet helt på egen hånd. Han hadde ikke gitt klarsignal for å iverksette kuppet, og i tillegg var han ikke fornøyd med ranslaget som Hoen hadde satt sammen. Det var ikke stabilt, mente Toska. De som utførte ranet, var urutinerte. De hadde aldri begått et slikt ran og klarte å gjennomføre ranet først på det tredje forsøket», står det videre.

- Stoppet av diaré
Første gang ranet skulle gjennomføres, ble ranet avblåst fordi en av ransmennene hadde fått diaré.

Den andre gangen ble det ikke noe ran på grunn av en misforståelse mellom ranerne, ifølge boka. De skal da ha avtalt å møtes ved en kiosk, men så møtte bare den ene fram der. Den andre raneren hadde misforstått og sto og ventet ved en annen kiosk noen hundre meter unna.

«Ranerne skal ha stått og ventet på hverandre i flere timer», skriver forfatterne.

- Fikk bildet over seg
Men heller ikke det tredje forsøket skal ha vært lovende. De hadde nemlig glemt avbitertang, som de trengte for å kutte stålwiren som maleriene var festet med.

Dette stoppet likevel ikke ranerne, som bestemte seg for bare å rive bildene ned fra veggen.

Stian Skjold fikk oppgaven, men han klarte først ikke å få ned det ene maleriet. Men etter hvert fikk han det til.

«Med spenntak mot veggen rev Stian Skjold ned et av bildene, slik at han fikk det over seg», står det i boka «Dødsranet».

- Toska moret seg
Toskas plan var at det skulle tas tre malerier, men ranerne klarte å ta med seg bare to. I bilen begynte de å rive de massive trerammene fra bilene. I rammene var det montert alarmer og GPS-peileutstyr, og de ble derfor kastet ut av bilturen mellom Tøyen og Sinsen Tennisklubb.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bildene ble så først gjemt i en buss før de ble fraktet til et annet gjemmested på Romerike.

Toska skal imidlertid ha vært rasende da han hørte at bildene var skadet, selv om han lo av at ranet fikk så mye oppmerksomhet.

«Selv om kunstkuppet ikke hadde gått etter planen, moret Toska seg over hvor mye internasjonal oppmerksomhet ranet fikk», står det også.

- Dusør ikke utbetalt
I boka kommer forfatterne også inn på hvordan de verdenskjente maleriene ble levert tilbake.

«I løpet av sommeren 2006 begynte Toskas forsvarer Øystein Storrvik å sende følere ut til Oslo-politiet om at det var muligheter for å fremskaffet maleriene», skriver VG-journalistene.

Det ble forhandlet, og det ble etterhvert enighet om at Storrvik skulle komme med maleriene til politiet. Avtalen var at han skulle komme til et beredskapslaget hos Oslo-politiet. Inne i lageret sto etterforskerne som hadde forhandlet med advokaten.

Ifølge avtalen skulle imidlertid den omtalte dusøren på 4 millioner kroner ikke utbetales før alle de tiltalte etter kunstranet hadde fått avgjort sine saker i rettsapparatet. Dusøren skulle ifølge boka bli overført Storrviks klientkonto. Men dusøren er fremdeles ikke utbetalt, opplyser politiet til NTB tirsdag.

Stian Skjold og Petter Tharaldsen er dømt i lagmannsretten for Munch-ranet, mens Bjørn Hoen på grunn av en saksbehandlingsfeil måtte via en ankesak i høyesterett før han til sist fikk en rettskraftig dom i lagmannsretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.