RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Toska må ha en rolle

Sist oppdatert:
Det sier statsadvokat Terje Nybøe etter forklaringen til Munch-tiltalte Bjørn Hoen fredag.

- Jeg har hørt at Toska sto bak, sa Munch-tiltalte Bjørn Hoen like før han avsluttet sin forklaring i Oslo tingrett fredag. Statsadvokat Terje Nybøe mener at fredagens forklaring gjør mistanken mot David Toska enda sterkere i Munch-saken.

Sterkere mistanke
Toska har hele tiden vært mistenkt i forbindelse med ranet av «Madonna» og «Skrik». Statsadvokat Terje Nybøe mener at fredagens forklaring gjorde denne mistanken enda sterkere.

- Toska må ha en rolle. Han har nå blitt trukket inn så mange ganger i saken. I dag på nytt gjennom denne nære vennen som Bjørn Hoen sier har gitt ham oppdraget med å skaffe ransbilen, sier Nybøe.

Under sin forklaring fredag sa Hoen altså at Toskas avdøde venn ga ham i oppdrag å skaffe ransbilen, og overleverte ham 40.000 kroner for å gjøre dette. Av disse pengene ble 35.000 kroner gitt videre til medtiltalte Sarpsborg-mannen.

- Jeg har videreformidlet en bil som jeg fikk vite skulle bli brukt til et grovt tyveri. Jeg var på et selskap på Stovner et par måneder før ranet. Her var også NN (Toskas bestekamerat, red.anm.). Han spurte om jeg kjente noen som hadde en bil som kunne brukes, fortalte Hoen. Det kom også fram at han Hoen kjenner de fleste av de Nokas-tiltalte. Les mer om forklaringen her:

DE TILTALTE I MUNCH-SAKEN

Stian Skjold
30år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Petter Tharaldsen
34 år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Bjørn Hoen
37 år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Sarpsborg-mann
30 år gammel. Bosatt i Sarpsborg
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Enebakk-mann
38 år gammel. Bosatt i Enebakk
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Thomas Nataas
35 år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]

Skylder på død mann
- Det er dessverre ganske vanlig å skylde på personer som ikke kan forsvare seg, sier den tidligere samboeren til NN gjennom sin bistandsadvokat Vegard Aaløkken. Utover det ønsker ikke familien å kommentere de påstandene som kom fram om Toskas venn fredag.

David Alexander Toska selv har hele tiden avvist at han har noe å gjøre med Munch-saken.

- Toska har avgitt forklaring om Munch-saken tidligere, og har sagt at han ikke har noen befatning med saken, sier Toskas advokat Øystein Storrvik i en kommentar til det som fredag kom fram i retten.

Men det kjøper altså ikke statsadvokaten

Sett ved bilen
Fra tidligere er det kjent at Nokas-penger ble funnet hos Munch-siktede Petter Tharaldsen. Politiet fant 43 200-lapper hjemme hos ham som var fulle av glasstøv fra skkerhetsvinduet til Tellesentralen i Stavanger. Tharaldsen forklarte fredag at han hadde lånt 20.000 kroner av en kamerat, og at disse ca 8.000 kronene var det som var igjen.

I tillegg kom politiet under spaning på Toskas samboer over bilen som ble brukt under flyttingen av Munch-maleriene, bare fire timer etter at de forsvant fra gården til Munch-tiltalte Thomas Nataas. Toskas samboer hadde et kort møte med en passasjer i denne bilen, og denne personen var trolig Toskas nå avdøde nære venn (NN).

Statsadvokat Terje Nybøe mener også at mye tyder på at penger som Hoen fikk for å skaffe ransbilen, stammet fra Nokas. Hoen oppga selv at han fikk beløpet i 1000-lapper, 500-lapper og 200-lapper.

- Ikke bak ranet
Bjørn Hoens advokat, Morten Furuholmen mener hans klient har forklart seg opplysende om sin egen rolle i forbindelse med Munch-ranet.

- Han står bare bak anskaffelsen av bilen, og visste ikke hva den skulle bli brukt til. Han bare videreformidlet beskjeden, sier Furuholmen til TV 2 Nettavisen.

Hoen forklarte også at han etter påtrykk fra sin kamerat og medtiltalte Sarpsborg-mannen gjorde et forsøk på å skaffe polaroidbilder av Munch-maleriene via venner av Toska, men lyktes ikke. Sarpsborg.mannen hadde folk på hånden som ville kjøpe bildene tilbake.

- Det at Hoen ikke klarte å fremskaffe polaroidbildene mener jeg er et klart bevis på at det han han har å fare med er riktig. Han fikk ikke noe tilbakemelding på den kontakten han forsøkte å formidle. Det er uforenlig med at han sto bak Munch-ranet og hadde regien, sier Furuholmen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere