RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Toskas plan kortsluttet

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Kjell Alrich Schumanns advokat tok i bruk elektriske begrep for å beskrive Nokas-ranet - og ja, det ble kortslutning.

STAVANGER (Nettavisen): Det var da Schumanns advokat Morten Furuholmen skulle argumentere for at hans klient ikke kan dømmes for organisert kriminalitet, den såkalte mafiaparagrafen, at metaforene nærmest glødet i retten.

- En av årsakene til at dette ranet mislyktes er det tilnærmede fraværet av indre struktur og kommandolinjer i dette ranslaget. Dette er etter min oppfatning et enkeltoppdrag som går langt ut av David Toskas støpsel, og det går i kortslutning, sa Furuholmen i sin prosedyre i Gulating lagmannsrett mandag.

- Ikke mafialignende
Furuholmen mente denne mangelen på profesjonalitet godt viser at dette ikke er organisert kriminalitet, men som han gjentok flere ganger, et ganske godt planlagt enkeltoppdrag.

- Man ser at de tiltalte har mangelfull kjennskap til hverandre. De fyller ikke kriteriene til denne grenseoverskridende mafialignende enheten, som man i Norge har sett for seg kunne være i samsvar med enkelte MC-grupper som tilhører internasjonale modergrupper, sa Furuholmen.

At ranerne bare delvis lykkes med å sperre utkjørselen til politihuset med den brennende lastebilen, og at hoveddelen av ransutstyret blir kastet på grunt vann i Drammensfjorden, viser at de ikke har vært en sammensatt gruppe, mente Furuholmen.

Advokaten sa videre at selv om de utad fremstod som en profesjonell gruppe, må ikke det vektlegges. For det er det indre bildet som faktisk avgjør om ranslaget faller inn under den såkalte mafiaparagrafen, paragraf 60 a i Straffeloven, ifølge ham.

Alle de 13 Nokas-tiltalte er tiltalt for den straffeskjerpende paragrafen.

- Han gjør det helt alene
Både Furuholmen og Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, mente retten ikke har anledning til å anvende mafiaparagrafen - siden strafferammen allerede er lovens strengeste på 21 år for det både Schumann og Toska har innrømmet, nemlig grovt ran med døden til følge.

Furuholmen påpekte også at Schumann aldri har blitt dømt for straffbare handlinger gjort i felleskap med andre.

- Han får ikke folk til å gjøre straffbare handlinger sammen med seg, han gjør det alene. Han er ingen gjengkriminell, sa advokaten.

Dessuten vektla han at Schumann aldri har sagt ja til et medlemskap i en kriminell gruppe, men at han bare har sagt ja til et enkelt ran etter å ha fått et fristende tilbud om å delta.

- Flere av de tiltalte har han først sett ranshelgen. Han har aldri forklart at han har trått inn som et medlem, og han har aldri følt det heller, sa Furuholmen.

- Kan ikke si hvem han er
Toskas forsvarer Øystein Storrvik påpekte i sin prosedyre at juryen bare må dømme på bakgrunn av det de har hørt i retten.

- Lagretten skal bare ta hensyn til de bevisene som presenteres i retten, men når det gjelder David Toska er det kanskje lettere sagt enn gjort. For det har ikke vært noen bevisførsel for hva Toska holdt på med før han kom ned hit. Det er blitt sagt at han har drevet med kriminalitet i ti år, men hvilke personer han har omgitt seg med, om det har vært en organsiert struktur og om det har vært noen leder, det har vi ikke hørt noe om, sa Storrvik, og fortsatte:

- Så sånn sett stiller han med blanke ark når han kommer til Stavanger. Han har ikke fått lagt fram andre dommer eller andre tiltaler, så vi vet ikke i prinsippet hva som har skjedd forut for denne saken. Så hvem han egentlig er, hva som er hans måte å organisere livet sitt på, er ikke godt å si noe om ved å bare legge vekt på det som kommer fram her, sa Storrvik.

Og legger ikke juryen bare vekt på det som er sagt i retten, bryter de loven, påpekte han.

Nettavisen følger mandagens prosedyre i Stavanger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere