RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trådløse nett er ufarlige

Sist oppdatert:
Statens strålevern tilbakeviser at trådløse nettverk er farlige.

Norges Miljøvernforbund går i dag kraftig ut mot Statens strålevern og krever forbud mot trådløse nettverk i offentlige bygg. Strålevernet slår tilbake. Verken skolebarn eller andre får skader av strålingen fra trådløse nettverk, tror Strålevernet.

- Ingen forskning har hittil kunnet vise at stråling fra trådløse nettverk er skadelig. Vi følger internasjonalt anbefalte grenseverdier, som skal være godt innenfor hva som kan gjøre skade, sier Merete Hannevik i Statens strålevern til Nettavisen.

Statens strålevern utelukker ikke at eventuelle biologiske effekter kan forekomme ved nivåer høyere enn disse, men eksponering fra trådløst nettverk skal ligge langt under disse nivåene

Hannevik avkrefter at studiene Miljøvernforbundet viser til er god nok dokumentasjon på at trådløse nettverk er farlige, og mener man må ha et langt bredere grunnlag for å kunne innføre et forbud.

- Vi må trekke konklusjoner ut fra en rekke studier og forskningsrapporter, og hittil er det ingenting som tilsier at trådløse nettverk, slik vi bruker dem i dag, er skadelige, sier hun.

Skal utredes
Allikevel vurderer Statens Strålevern i samarbeid med Post- og Teletilsynet å foreta målinger for å sjekke stråleverdiene i et typisk klasserom med mange elever tilknyttet et trådløst nettverk.

- Ut fra det vi har sett av målinger og beregninger, er det vanskelig å forstå at det kan bli store skadeeffekter. Allikevel vil vi foreta ekstra målinger, for å forsikre oss om at det ikke er for høye verdier i for eksempel et klasserom, sier Hannevik.

At strålingen ikke vil være skadelig baserer Hannevik på at feltet fra slike kilder avtar raskt med avstand og at pcene står spredt i rommet slik at elevene vil ha de fleste pcene relativt langt fra seg.

- Hadde du hatt 25 – 30 pcer i fanget ville nok verdiene blitt høyere, sier hun. Det er en grunn til at vi har grenseverdier, og viser det seg at verdiene i klasserom er for høye, må vi selvsagt gjøre noe.

Ta forholdssregler
Til tross for at Statens Strålevern ikke tror strålingen fra trådløse nett er farlig, anbefaler de at vi er føre var og at vi tar visse forholdsregler.

- Vi skal være oppmerksomme og føre var, og det er riktig å redusere strålingen der vi kan. Der hvor mange barn sitter i et klasserom kan de for eksempel redusere sendeeffekten på pcen sin, foreslår Hannevik.

Hun mener det er en langt bedre løsning å ta forhåndsregler, enn å totalforby trådløse nettverk slik som Miljøvernforbundet foreslår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere