RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Transportert som dyr

Sist oppdatert:
Lenket i et lite, varmt rom med høy musikk på høyttalerne blir fangene kjørt i stor fart fra Stavanger fengsel. Mange av de Nokas-tiltalte forteller om umenneskelige forhold.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Overfor sin advokat beskriver Dan Pettersen transporten til og fra tingretten som verre enn en dyretransport. I to minibusser ble de 13 tiltalte fraktet fra Stavanger fengsel til tingretten.

- Han måtte stå inne i et trangt lite avlukke med håndjern og fotlenker. Det var varmt og dårlig med lufting, ikke noe utsyn og med ekstremt høy musikk på anlegget. De kjørte i stor fart gjennom gatene og han ble slengt fra side til side, forteller forsvarer Erling Kjærmann til TV 2 Nettavisen.

- Politiet har dømt
- Inntrykket er at politiet allerede har dømt de tiltalte. «Når de er ansvarlige for en politimanns død, så fortjener de ikke bedre». De glemmer at de tiltalte er uskyldige inntil en eventuell dom foreligger, sier forsvarer John Christian Elden.

Flere av de Nokas-tiltalte forteller om umenneskelige forhold i varetekt.

Mandag fortalte forsvareren til Kjell Alrich Schumann at hans klient hadde ligget stripset fast og spydd under hele helikopterturen fra Ringerike til Stavanger fengsel fredag.

HTML EMBED
Følg Nokas-saken LIVE her

- Vi behandles som dyr, sa Jan-Erik Andersen i Stavanger tingrett mandag. Han beskrev de lange periodene i full isolasjon som «et helvete» overfor pressen mandag.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Reagerer på isolasjon
John Christian Elden, som forsvarer Erling Havnå, har tidligere reagerte på den omfattende bruken av isolasjon.

- Det er lovbestemt at varetekt i full isolasjon skal vare i maks seks uker. Her har nesten alle de tiltalte sittet lenge i isolasjon fra før. Politiet omgår nå loven ved å kalle varetektfengsling under rettssaken for «delvis isolasjon», men de sitter i praksis isolert. Det er i strid med reglene for isolasjon, har Elden sagt tidligere.

Kjærmann forteller at hans klient har blitt hindret kontakt med familien, selv etter at han har fått en rettslig kjennelse på at besøk skal gjennomføres.

- Selv om rettens kjennelse har vært klar, har det ofte tatt en til to uker for å få gjennomført disse samværene. Kort tid etter at jeg fikk gjennomslag for at moren skulle få besøke Pettersen i Stavanger så ble han flyttet til Bergen. Det vanskeliggjør besøk, sier han.

I Stavanger tingrett må de tiltalte sitte med fotlenker under rettsforhandlingene. Schumanns forsvarer Morten Furuholmen sa mandag at han håpet at fotlenkene ville forsvinne etter hvert, men sa at lenkene tross alt var langt bedre enn hva politiet hadde ønsket i utgangspunktet.

- De ville jo ha væpnet politi her oppe mellom de tiltalte og forsvarerne, sa Furuholmen.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere