- Treholtdommen et planlagt justismord

Foto: (TV 2 Nettavisen)

«I Treholtsaken finner vi en åsgårdsrei av lovbrudd, manipuleringer og desinformasjon som feide gjennom Politihuset, rettssaler og departement midt på 80-tallet,» skriver høyesterettsadvokat Haugestad i sin bok som kommer i dag.

24.11.04 09:32

Boka «Kappefall – et varslet justismord» lanseres i dag, og her skriver Arne Treholts forsvarer gjennom sju år, høyesterettsadvokat Arne Haugestad, i klartekst at landssvikdommen var planlagt og konstruert av rettsvesenet:

«I Treholtsaken finner vi en åsgårdsrei av lovbrudd, manipuleringer og desinformasjon som feide gjennom Politihuset, rettssaler og departement midt på 80-tallet og deretter fortsatte å romstere i aldri så mange år. Og kanskje ulmer det stadig,» skriver Arne Haugestad i boka Kappefall – et varslet justismord som kommer i handelen i dag.

Tittelen viser til det Haugestad trekker opp som to bærebjelker i den usedvanlig strenge dommen:

Fakta: Arne Treholt ble i Eidsivating lagmannsrett 20. juni 1985 dømt til 20 års fengsel for landssvik.

Treholts notater fra Forsvarets høgskole og påståtte store utbetalinger til Sovjet fra Treholt.

Haugestad skriver at «Dommen på 20 års fengsel for Arne Treholt er et regulært justismord, skjønt helt «regulært» er det likevel ikke.(¿) Den var et planlagt og villet justismord bygget opp på beviser som ble konstruert til dette formål og fullbrakt gjennom en dom med en oppkonstruert og fiktiv virkelighetsbeskrivelse som er i strid med de elementære krav vi stiller til dømmende virksomhet.»

«Men i motsetning til hva som er tilfele med gudinnen Justitia, er det i Treholtsaken dessverre slik at makt og rett er plassert på samme hånd i vårt styringsverk».

Høyesterettsadvokat Haugestad vedgår at POT hadde god grunn til å reagere på Treholts hemmelige samtaler med Titov og å ta ham inn til avhør. Men Haugestad mener at POT burde forstått at deres spionbilde kunne være fordreid. «¿i POTs tilfelle satt trollsplinten fast. POT øynet mer enn det de faktisk fant, og vi fikk alle beskjed om at storspionen var tatt (¿) De nødvendige motforestillinger meldte seg ikke underveis, og dermed heller ikke viljen til å stoppe opp. Egen hårdnakket tro ble forvekslet med bevis.»

Politiets overvåkingstjenste (POT) mente at general Gennadij Tiov var Arne Treholts føringsoffiser. På Hotell Intercontinental i Wien 20. januar 1984 skrev POTs Tore Johnsen i all hast disse linjer for hånd på hotellets brevpapir - i et forsøk på å verve Titov som vestlig agent.

Dette brevet blir gjengitt i boka. Les brevet her.

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.