*Nettavisen* Nyheter.

- Trekker seg av hensyn til lokalsamfunnet

Overgrepstiltalte Rune Øygard forlater tinghuset i Lillehammer etter den første uka i rettssaken mot han. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Rune Øygard trekker seg som Vågå-ordfører etter dommen.

17.12.12 21:25

LILLEHAMMER (Nettavisen): Rune Øygard (53) trekker seg med umiddelbar virkning som ordfører i Vågå, bekrefter hans advokat Mette Yvonne Larsen overfor et samlet pressekorps etter at dommen var ferdiglest.

Må forberede ankesak
Hun fortsatte:

- Han har valgt å trekke seg for å ta hensyn til lokalsamfunnet i Vågå. Det er mange som har oppfordret ham til å bli sittende, men han velger å fratre både av hensyn til samfunnet og av hensyn til seg selv, når han nå skal forberede en ankesak.

Fungerende ordfører i Vågå er Iselin Jonassen. Vågå Arbeiderparti møtes mandag kveld for å diskutere saken.

Den høyt betrodde Vågå-ordføreren ble ikke trodd på et eneste punkt i den avorlige overgrepssaken, der Sør-Gudbrandsdal tingrett dømte ham til fire års fengsel.

Dommen ble anket på stedet - og ankesaken kommer opp i april 2013.

Les Elin Ørjasæters blogg: Øygard ble felt av internett

- Svært lettet
Etter at dommen var avsagt, hadde jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal følgende kommentar til Nettavisen.

- Hun har hele tiden avgitt en svært troverdig forklaring. Det har vært hennes styrke hele tiden.

- Vet du hva hun skal gjøre i dag?

- Nå skal hun la dette synke inn over seg. Jeg tror ikke hun helt har forstått hva det som skjedde. Hun er uansett svært lettet, sier Hjortdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

- En grundig dom
Aktor og statsadvokat Thorbjørn Klundseter sier til Nettavisen at dommen er riktig og godt begrunnet.

- Jeg ser og hører at retten har fulgt påtalemyndighetens begrunnelser og anførsler. Det er en svært grundig dom.

Klundseter sier straffeutmålingen er normal og at han hele tiden har forfektet at det er snakk om en «vanlig» sedelighetssak.

På spørsmål om Skype-meldingene var avgjørende svarer han følgende:

- Etter å ha hørt dommen er det ikke kun Skype-meldingene, men helheltsvurderingen som er vektlagt, slik påtalemyndigheten har forfektet at det skal være.

- Burde maktmisbruk vært inkludert i tiltalen?

- Ikke slik jeg ser det nå. Det har heller ikke vært min vurdering tidligere. Retten har vært enig med påtalemyndigheten i at det ligger nær, men at dette er straffeskjerpende momenter, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

- 50 samleier over to år
Øygard ble dømt etter paragrafene 195 og 196 i straffeloven om seksuell omgang med barn under 14 år og seksuell omgang med barn under 16 år.

Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at Øygard hadde samleie med jenta da hun var 13 år. Retten fant ingen grunn til å tvile på at det var et seksuelt forhold mellom de to og har funnet det bevist at det var snakk om rundt 50 samleier over en periode på to år.

Stoltenberg: - Tillitsbrudd overfor velgerne
Jens Stoltenberg ble selv trukket inn i saken, ettersom Øygard skal ha hatt med seg jenta ved minst én anledning der statsministeren var til stede. Han slapp å vitne og ønsket ikke å si noe om det at han ble koblet til saken.

- Vi lever heldigvis i et land der det ikke er politikere som dømmer. Da er det viktig at jeg som statsminister ikke uttaler meg på en måte som kan oppfattes som at jeg går inn i saken, sier han til NTB.

Men selv om han ikke vil kommentere lovbruddet som nå er pådømt, sier Stoltenberg at Øygards oppførsel også er et tillitsbrudd overfor velgerne og partiet.

- Det kom fram ting allerede under rettssaken, som er uforenlig med det å ha tillitsverv i Arbeiderpartiet, sier Stoltenberg.

Derfor mener han det er riktig av Øygard å trekke seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud

- Ingen plass til ham i Vågå Ap
I en politiske fremtiden ser Vågå Arbeiderparti ingen plass for Rune Øygard.

- Det er helt utenkelig at han kommer tilbake i politisk virke i noen form. Det mener jeg i dag, og det mente jeg før dommen falt, forklarer Sveen og sier han føler at uttalelser han kom med dagen før dommen har blitt misforstått. Sveen sier han bare ville understreke at det er et demokratisk prinsipp at et parti selv velger hva det bruker medlemmene til. Selv om han ikke ser for seg noe fremtidig tillitsverv for den overgrepsdømte ordføreren, sier nestleder Odd Erik Sveen.

Det heller ikke har vært snakk om å ekskludere Øygard.

Nå ser Sveen fram til å ta fatt på det videre politiske arbeidet i bygda, med Iselin Jonassen (Ap) i ordførerstolen.

- Hun fungerer utmerket som ordfører, og det ser jeg ingen grunn til å endre på.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.