RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trenger hver eneste skattekrone

Torgeir Micaelsen (Ap)
Torgeir Micaelsen (Ap) Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Noble grunner til å kreve inn avgift på biodiesel, mener Torgeir Micaelsen (Ap).

STORTINGET (Nettavisen): Finanskomiteens leder, Torgeir Micaelsen (Ap), forsvarte varmt avgiften på biodiesel, og skatter og avgifter generelt, da finansdebatten startet i Stortinget torsdag formiddag.

- Avgifter blir aldri populært, men avgifter på drivstoff til veitrafikken gir inntekter på 16 milliarder kroner i året, sa Micaelsen.

LES OGSÅ:- Veldig synd med Uniol, men...

Micaelsen pekte på at både en FN-rapport samt flere miljøorganisasjoner er kritiske til hvor miljøvennlig biodrivstoff i realiteten er, og at det derfor er viktig å få på plass klare miljøkriterier.

- Det fins bra biodiesel og det fins dårlig biodiesel, sa Micaelsen.

- Feil å subsidiere
Micaelsen ga uttrykk for at det er feil å subsidiere biltrafikk og samtidig miste inntekter. Han mener at utviklingsstøtte til 2. og 3.-generasjons biodiesel på 140 millioner kroner, samt omsetningspåbudet på biodrivstoff, vil sørge for at nødvendig teknologi utvikles og at det blir et stort marked for biodrivstoff.

LES OGSÅ:Ap stuper på ny måling

Micaelsen minnet salen om at Norge er på vei ut av en finanskrise.

- Vi trenger hver eneste skattekrone for å løse fremtidens oppgaver, sa Micaelsen.

Høyre-forslag
Høyres Jan Tore Sanner mener at biodieselsaken fortjener en «timeout» og ga uttrykk for at det har gått for mye prestisje i saken for Ap. Han la fram et forslag om at det skal innføres avgift på lav innblanding av biodiesel, mens B100 - ren biodiesel, skal ha fortsatt avgiftsfritak.

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag som kan sikre at høyinnblandet biodiesel fortsatt fritas for avgift», heter det i forslaget fra en samlet opposisjon.

B100-markedet er sentralt for biodieselfabrikken Uniol i Fredrikstad, som er truet av nedleggelse på grunn av den nye avgiften. Men Micaelsen avviste forslaget.

- Samlet regjering
KrFs Hans Olav Syversen konstaterte at stortingsflertallet for å innføre biodieselavgift er formelt, men ikke reelt. Det gikk heller ikke Micaelsen med på.

- En samlet regjering står bak forslaget. Det er forskjellige syn på saken, men det er noble grunner til å ha avgift på biodiesel, erklærte Micaelsen.

I salen satt en tilsynelatende fornøyd statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og nikket til Micaelsens innsats. Sent i kveld skal Stortinget stemme over den omstridte avgiften.

- Feil regnestykke
Administrerende direktør i Uniol, Tore Eilertsen, avviser blankt regnestykket til Stoltenberg:

- 16 milliarder i besparelser forutsetter jo at alle bruker 100 prosent biodiesel, sier Eilertsen til Nettavisen.

Han mener at statsministeren omsider har skjønt hvor viktig denne saken er, men at han farer med «villfarelse» når det gjelder besparelsene.

- Selv EU, som er svært ambisiøse, har mål om ti prosent biodiesel i 2020, sier Eilertsen.

Fem Uniol-ansatte følger dagens finansdebatt tett på Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere