RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trengte ikke luftambulanse

Sist oppdatert:
- Det var ikke behov for flyene fra Luftambulansen, sier direktør for Helse- og sosialdirektoratet Bjørn-Inge Larsen. Myndighetene avviser den massive kritikken mot hjelpearbeidet etter flomkatastrofen.

Torsdag fortalte Stavanger Aftenblad at Norsk Luftambulanse (NLA) umiddelbart etter jordskjelvkatastrofen tilbød seg å sende tre jetambulansefly, ti leger og ti sykepleiere til Sørøst-Asia for å bistå norske myndigheter i redningsarbeidet. De fikk ikke svar fra UD.

- Kunne fått hjem mange
- Vi var tilgjengelige allerede på søndag, og kunne fått mange pasienter hjem i løpet av de fire dagene som gikk før hjemsendelsene begynte, sier administrerende direktør Hanne Berg i NLA Global Medical Support AS til TV 2 Nettavisen

Bjørn-Inge Larsen, direktør for Helse- og sosialdirektoratet, måtte på en pressekonferanse torsdag svare på hvorfor NLAs tilbud ikke ble tatt imot.

Ikke behov
- For å bruke flyene fra Luftambulansen i stedet for fly vi har, må vi vite at det er behov for det, sa han, og pekte på at flyene fra Luftambulansen har respirator om bord.

- Det var det ikke behov for, sa han.

Norsk Luftambulanse på sin side kan ikke se hvordan respiratorene kunne være en hindring for å hente norske pasienter hjem.

- Vi har veldig godt utstyrte ambulansefly. De kan absolutt brukes selv om pasientene ikke trenger respirator, sier Berg.

Kraftig kritikk
Kritikken mot norske myndigheter har økt i dagene etter flomkatastrofen. Hjemvendte flombølgeofre forteller om fravær av ambassadepersonell samt mangel på informasjon og bistand, og peker på at Sverige sendte flere ambassaderepresentanter raskere til katastrofeområdene enn Norge, i tillegg til at Sverige fikk satt opp fly for å hente landsmenn hjem langt raskere enn norske myndigheter.

På pressenkonferansen i regjeringskvartalet torsdag avviste utenriksråd Barne Lindstrøm at norske myndigheter var tregere enn de andre skandinaviske landene med å skaffe transport til de flomrammede nordmennene.

- Som følge av det tok vi fra norsk side initiativet til et felles skandinavisk møte for å sikre nok kapasitet. Onsdag ble vi enige om å chartre inn sju fly. De første har allerede gått fra Thailand. De andre vil settes inn de neste to dagene.

Bondevik lover evaluering
I tillegg kritiserer reiseoperatører UD for dårlig samarbeid. Anonyme kilder i bistands -og forskningsmiljøer sier til Dagsavisen at krisehåndteringen har vært preget av mangel på lederskap, og Carl I. Hagen sier til VG at Regjeringen helt tydelig ikke har oppfattet omfanget av katastrofen.

Kjell Magne Bondevik sier regjeringen vil orientere de parlamentariske lederne på Stortinget om hva som er blitt gjort. Han lovte også at katastrofeberedskapen bli bli gått gjennom i etterkant.

- Vi vil evaluere situasjonen, også de sidene som går på beredskapen. Men nå må vi konsentrere kreftene om den akutte situasjonen, sa han på pressekonferansen torsdag..

- Det folk først og fremst må være trygge på, er at kreftene nå brukes på å hjelpe, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere