*Nettavisen* Nyheter.

- Trodde han var rallybilsjåfør

Foto: ROAR GRØNSTAD (Romerikes Blad)

Leserne forteller om sine skrekkslagne taxiturer:

16.09.10 10:45

Tidligere onsdag skrev Nettavisen om en taxitur fra Oslo sentrum som ble et mareritt for to kvinner i 30-årene.

Ifølge kvinnene så kjørte sjåføren fra Oslo Taxi uforsvarlig fort, opp i 160 km/t i 80-sonen.

- Det var en ubehagelig og skummel taxitur, jeg følte meg utrygg fra jeg satte meg inn og til jeg gikk av, forteller en av kvinnene.

Les saken her: - Taxien kjørte i 160 km/t

Taxituren, som gikk fra Youngstorget, via Torshov og til Nordstrand, tok 16 minutter. Kvinnene ba ham om å senke farten, men han nektet.

- At vi brukte så kort tid, sier jo sitt om hastigheten, sier kvinnen.

Fortell om dine taxiopplevelser i kommentarfeltet!

- Råtne epler i alle kurver
Saken har engasjert leserne, og flere forteller i e-poster til Nettavisen, og i kommentarfeltet under artikkelen, at de også har opplevd at taxisjåfører har råkjørt.

- Min førsteerfaring med Oslo Taxi var en nokså sen kveld, og jeg skulle kun en kort tur fra et sted i sentrum til et annet sted. Jeg ble uvel, som kvinnen i artikkelen, da sjåføren kjørte unødvendig fort og trodde han var rallybilsjåfør, skriver en kvinne.

Sjåføren svarte: «Det går bra!», og hun svarte da høyt og tydelig: «Det gjør det vel faen ikke, det er jo det jeg sier til deg!».

- Da han fremdeles ikke viste tegn til å roe seg, ringte jeg Opplysningen og ba om Oslo politidistrikt, fordi jeg sitter på med en som helt tydelig bryter norsk lov, og at jeg var redd for egen sikkerhet. Da skal du se at sjåføren stoppet fort, og jeg kunne spasere de resterende 10 meterne til ankomststed. Da han spurte om betaling, lo jeg bare av han, forteller hun.

Hun påpeker at hun stort sett ellers har gode erfaringer med Oslo Taxi.

- Men det finnes råtne epler i alle kurver. Det er viktig å si ifra på en skikkelig måte, ikke gi seg med en gang man ikke får ønsket respons. Altfor mange som holder kjeft eller i ettertid går ut i media, istedenfor å lage et lite helvete der det skjer. Stå på dine rettigheter, det er tross alt du som er kunden!, skriver kvinnen.

- Jeg kvier meg hver gang
En annen kvinne skriver at hun gruer seg nesten hver gang hun skal ta en taxi:

- Jeg kvier meg og føler meg ukomfortabel nesten hver gang jeg må sette meg i en taxi, og vet om mange som gjør det samme, forteller hun.

Hun utdyper hvorfor:

- Det er mange inkompetente sjåfører. Noen ganger lurer jeg nesten på om de har lappen eller kjentmannsprøven i det hele tatt. De aner ikke adressen og hvor de skal og kjører fort og grisete, spiller musikk og prater i telefon, sier hun, og legger til:

- Skal visst mye til for å få sparken som taxisjåfør, hadde denne taxisjåføren som det her er snakk om blitt tatt, så hadde han mistet lappen på livstid.

- Opp mot 170 til Gardermoen
En leser hevder det ikke er uvanlig at taxisjåfører bryter fartsgrensene fra Oslo sentrum til Gardermoen:

- Har selv sittet på en taxi som tok mindre enn 25 min fra Oslo S til Gardermoen. Det er jo motorvei hele veien, og det gikk friskt unna for å si det slik. 120-130 opp til Fyrstikktorget og deretter lå han på jevnt 160-170. Med tanke på at det er 55 km dit så blir det en snitthastighet på over 130, skriver leseren.

- Det som jeg ikke skjønner er at sjåførene tør dette med tanke på at det er så mange UP sivilbiler der. Men det går fortest på natta/kvelden og da er det vel uansett minst fare for å bli tatt? Blir en taxisjåfør tatt og mister lappen så blir de jo arbeidsledige, med andre ord så skjønner jeg ikke at de tør kjøre så fort, står det videre.

- Må det en dødsulykke til?
En mann forteller at han også har opplevd råkjøring på vei til hovedflyplassen:

- Det samme skjedde med oss i Oslo. Vi tok taxi fra Kiel-båten til Gardermoen. Sjåføren var oppe i 160 km flere ganger. Han ble bedt om å bremse hastigheten, men «Det går bra» var svaret vi fikk. Han brukte litt mindre tid enn flytoget. Dette poengterte han flere ganger, og skrøt av det når han kom fram.

- Må det skje ei dødsulykke før Oslo Taxi tar dette alvorlig? GPS overvåking bør vel kunne registrere dette? undrer mannen.

En annen mannlig leser forteller at taxien han satt på med, kjørte så fort at sjåføren ikke klarte å svinge av der han skulle.

- Har selv opplevd dette med en taxi fra Oslo sentrum til Skullerud for noen år siden. I tunnelen opp til Ryan lå sjåføren i 130-140 på speedometeret, og fartsgrensen er 70. Bortover Enebakkveien gikk det i 70-80 selv om det er 40-grense. Han kjørte så fort at han ikke klarte å svinge av der han skulle på Skullerud og måtte følgelig rygge tilbake for å få svingt. Ble ganske overrasket da det vanligvis er sånn at de grisekjører når de ikke har passasjerer og bare skal ned til sentrum for å plukke opp nye.

- At det også er en del som ikke har kjentmannsprøven må være ganske åpenbart det også. Har opplevd at sjåfører ikke vet hvor Oppsal er, skriver leseren til Nettavisen.

- Er ikke oppsigelsesgrunn
Taxituren til kvinnene som Nettavisen omtalte tidligere onsdag, er klaget inn til Oslo Taxi. Taxiselskapet innrømmer at sjåføren må ha kjørt for fort. Men han får likevel fortsette i jobben.

- Han har åpenbart kjørt for fort, det skal vi innrømme med en gang. Og det skal ikke en taxisjåfør gjøre. Han skal følge trafikkreglene som alle andre, men dette er ikke snakk om noen oppsigelsesgrunn, sier kommunikasjonssjef Lars Dolva i Oslo Taxi til Nettavisen.

Dolva påpeker at det ifølge deres datasystem skal ta 18 minutter å kjøre strekningen, men sier det ikke er greit dersom det stemmer at kvinnene ba om at han senket farten, og ikke gjorde det.

- Hvis denne sjåføren er som de sier, har vi erfaring med at dette dukker opp igjen. Vi har en fast trappetrinnsmodell, etter så og så mange ganger, at da blir det alvorlig, sier Dolva.

I fjor mottok Oslo Taxi totalt 4190 klager fra kunder. 120 av klagene gjaldt høy fart.

Skriv inn din historie i kommentarfeltet under, eller send en e-post til Nettavisens journalist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.