- Trolig den største skandalen i moderne Oslos historie

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Oslo må ta opp lån på hele 600 millioner kroner etter overskridelser i Holmenkollen-prosjektet.

17.08.09 18:56

Mandag ble det kjent at byggingen av den nye Holmenkollbakken kan bli 600 millioner kroner dyrere enn tidligere forutsatt.

På grunn av den store overskridelsen har Anette Wiig Bryn, byråd for næring og idrett i Oslo kommune, trukket seg fra sin stilling med umiddelbar virkning. Wiig Bryn har så langt ikke ønsket å kommentere sin avgang.

Les også: Frp-byråd går på dagen

- Kalkylene ble feil
- Klart det er en altfor stor overskridelse, og det er også grunnen til at byråden valgte å gjøre det som er det mest dramatiske å gjøre i en slik situasjon, å ta det politiske ansvaret og bli avløst, sier byrådsleder Erling Lae til Nettavisen.

Det er konsulentselskapet Metier som har kommet fram til at prosjektet har behov for å øke budsjettrammen med nærmere 600 millioner kroner. Dermed blir totalrammen for nye Holmenkollen nasjonalanlegg på 1,8 milliarder kroner.

- Men hvordan er det mulig at prosjektet har sprukket med hele 600 millioner kroner?

- Det er nok en kombinasjon av at veien er blitt til litt når man går, fordi det har vært knapt med tid og at dette har vist seg å være mye mer komplekst enn først antatt, slik at kalkylene ble feil, sier Lae.

- Den største skandalen
Arbeiderpartiets bystyregruppe reagerer kraftig på overskridelsen.

- Utbyggingen av Holmenkollen er sannsynligvis den største skandalen i det moderne Oslos historie, uttaler Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo, Rune Gerhardsen, i en pressemelding.

Garhardsen beskriver situasjonen som svært alvorlig.

- Dette er en kaotisk og alvorlig situasjon. Vi har hele tiden ment at det har vært bevilget for lite til denne utbyggingen, men byrådet har ikke villet høre på oss, sier han, og påpeker at overskridelsen i Holmenkollutbyggingen er den siste i en lang rekke overskridelser som har kommet fra Høyre/ Frp-byrådet i år.

- Fra før har vi 350 millioner til IKT, opp mot 200 millioner på nytt billettsystem for sporveien og nå 600 millioner på Holmenkollen. Til sammen overskridelser på nærmere én milliard kroner, uttaler gruppelederen.

- Kunne blitt brukt til eldre
Gerhardsen mener pengene som går med til å dekke inn overskridelsene, heller kunne vært brukt til blant annet eldreomsorg.

- Dette er penger som kommunen kunne hatt god bruk for på andre områder, for eksempel eldreomsorg og skole, sier Gerhardsen.

- Dersom det er slik Frp vil styre resten av Norge, er det virkelig ille. De har gang på gang vist at de har null kontroll med pengebruken i store prosjekter for kommunen. Det går ut over kommunens innbyggere og kommunens rykte. Nå må Erling Lae som byrådsleder ta ansvar for at hans byråder stadig må gå av på grunn av store overskridelser, sier han videre.

Han er likevel ikke imot at det nye nasjonalanlegget Holmenkollen skal få tilført mer penger.

- Arbeiderpartiet har ment, og mener fortsatt, at Holmenkollen må bygges. Vi har hele tiden foreslått mer penger til denne utbyggingen, både fordi vi mener kostnadsoverslagene har vært for lave, og fordi vi har ønsket oss mer inn i anlegget. Byrådsleder Erling Lae må sørge for at dette kommer på plass, avslutter Gerhardsen.

- Vi kryper ikke til staten
Byrådsleder Erling Lae forteller til Nettavisen at de nå trolig vil finansiere den store overskridelsen ved å ta opp et lån.

- Oslo kommune har et budsjett på 37 milliarder kroner, men vi har heldigvis en veldig lav gjeld sammenlignet med andre kommuner. Det vi må gjøre i første omgang er sannsynligvis å ta opp et lån og finansiere det på den måten, men dette vil vi ha klart til førstkommende fredag, sier Lae.

- Så det er ikke aktuelt å be staten om hjelp i denne situasjonen?

- Nei, det ga jeg opp for tre år siden. Dette skulle jo egentlig være et spleiselag 50-50, men det ble det ikke. Det ble 90-10, og 90 til oss, så vi skal ordne opp i dette på egen hånd. Vi kommer ikke krypende til staten nå, sier byrådslederen bestemt.

De 600 millionene må kommunen skaffe innen 1. oktober.

- Bystyret skal behandle saken på septermbermøtet, men jeg er opptatt av at saken skal blir avgitt fra byrådet så fort som mulig så ikke det skal være noe usikkert i utbyggingsorganisasjonen, sier Lae.

- Hun har alt gått av
Lae opplyser at han ble informert om den nedslående rapporten fra Metier klokken 09 mandag morgen. Etter dette har ting gått veldig fort.

- Gikk Bryn Wiig av umiddelbart etter at rapporten ble kjent?

- Hun har gått av nå, svarer Lae, og fortsetter:

- At hun går av betyr jo ikke at hun har noen personlig skyld, men hun har det politiske ansvaret og tar konsekvensen av det, sier han til Nettavisen.

Lae sier at fagavdelingen og byråden har blitt varslet om at det kunne bli en sprekk i prosjektet, og at det er derfor rapporten ble bestilt.

- Men de signalene hun hadde fått før var at det kunne bli en sprekk dersom hun ikke organiserte prosjektet annerledes, og det gjorde hun, sier han.

Kallmyr overtar
Inntil videre er byråd for miljø- og samferdsel, Jøran Kallmyr, konstituert som byråd for næring og idrett.

Lae påpeker at byggingen også fortsetter som planlagt.

Det eneste som er kritisk er hvorvidt den nye bakken blir ferdig til prøve-VM i 2010.

- Rapporten viser at det er en kritisk faktor i forhold til prøve-VM, ikke i forhold til økonomien, men i forhold til stålleveransen fra Polen. Men det jobbes nå ut fra at den nye Holmenkollbakken skal stå ferdig til prøve-VM. VM blir det, sier Lae.

Ski-VM skal arrangeres i Oslo i 2011.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Holmenkollen

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag