RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Truet med å voldta moren min

Sist oppdatert:
Statssekretær Liebe Rieber-Mohn synes det er ubehagelig at en mann har truet henne på livet.

DRAMMEN TINGRETT (Nettavisen): Mandag måtte Rieber-Mohn forklare seg i rettssaken mot 35-åringen som er tiltalt for å ha drapstruet både henne og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Det var på morgen den 3. august i fjor at den norsk-pakistanske mannen ringte departementet.

- Min sekretær kom inn til meg og var ganske fortvilt, og lurte på om jeg kunne ta en telefon. Hun var såpass fortvilt at jeg tok telefonen, fortalte statssekretæren i Drammen tingrett.

- Var aggressiv
Med en gang Rieber-Mohn fikk mannen på tråden, begynte truslene nærmest å hagle.

- Personen var relativt aggressiv, og begynte ganske raskt å true meg på ulike måter. Han truet med å komme og drepe meg med en øks, og han truet med å voldta moren min, sa hun.


Rieber-Mohn forsøkte så å stoppe mannen ved å si til ham at det var veldig alvorlig og straffbart å komme med slike trusler.

- Det hjalp ikke. Han ble enda mer aggressiv, og han fortsatte å true både meg og nordmenn generelt. Da la jeg til slutt på, og sa at dette gidder jeg ikke, fortalte hun i retten.

35-åringen skal dessuten ha sagt at han kunne komme til å drepe mange mennesker.

- Han sa han ville ha kona si til Norge, og at det var vi som hadde makt og myndighet til å få det til, sa Rieber-Mohn.

- Ba om navnet
Som mannen selv fortalte i Drammen tingrett tidligere mandag, var han frustrert fordi han hadde fått avslag på sin søknad om å få bli gjenforent med sin 19 år gamle kone i Pakistan.

Han sa også at de hadde giftet seg via telefon, og at norske myndigheter ikke ville godkjenne dette som et ekteskap, og at han dermed ikke oppfylte kravene til familiegjenforening.

- Han ba om mitt navn, så han kunne skrive det ned. Jeg tror han fikk det ganske tidlig i samtalen, sa Rieber-Mohn.

Etter at hun hadde lagt på kontaktet hun departementsråden, som igjen tok saken til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

"Han truet med å komme og drepe meg med en øks, og han truet med å voldta moren min"

Rieber-Mohn om drapstrusselen

En av grunnene til at saken ble tatt så alvorlig var at også statsråd Bjarne Håkon Hanssen ble drapstruet av den sammen mannen. Denne trusselen ble ikke fremsatt overfor statssekretæren, men overfor en sekretær i arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Ville snakke med Hanssen
Også departementssekretæren forklarte seg om den truende telefonen i retten mandag.

- Jeg fikk en telefon litt utpå formiddag fra en person som ønsket å snakke med statsråd Bjarne Håkon Hanssen, og da sa jeg at det kunne han ikke få. Og han ga seg ikke på det, og sa han skulle snakke med ham. Han ble da sint etter hvert, fortalte sekretæren.

Hun beskrev mannen som svært aggressiv.

- Jo mer jeg snakket med ham ble han bare mer og mer sint, og jeg prøvde å forklare. Han ville klage på en sak han hadde i UDI, og jeg sa han kunne sende en skriftlig klage, men det hadde han ikke tid til. Så sa han at han kunne komme på kontoret og drepe Hanssen med en øks, og at han kunne voldta halve Norge, sa kvinnen i retten.

Sekretæren forsøkte å sette over telefonen til fagavdelingen i departementet, men fikk ikke svar der. Da gikk hun inn på kontoret til statssekretæren.

- Hun sa at hvis det hjelper deg, så kan jeg snakke med ham på telefon, og da satte jeg telefonen over til henne. Der og da følte jeg det som en reell trussel, og følte det som forferdelig ubehagelig å sitte der og ta imot en slik telefon. Så jeg ble veldig glad når statssekretæren kunne ta over telefonen, sa hun.

- Det er aldri hyggelig
Statssekretær Liebe Rieber-Mohn sier til Nettavisen at hun syntes det var ubehagelig å motta truslene fra den tiltalte mannen.

- Det er aldri hyggelig å få en drapstrussel. Det er mye hyggeligere å få ros, sier Rieber-Mohn til Nettavisen etter sitt vitnemål i Drammen tingrett mandag ettermiddag.

Rieber-Mohn sier hun er glad for at det ikke er hun som skal vurdere alvorlighetsgraden i en trussel, men hun ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

- Et rop om hjelp
Også en vernepleier og en hjemmesykepleier i Lier kommune er blitt truet på livet av 35-åringen, noen måneder før drapstruslene ble innringt til departementet.

- Min største reaksjon kom først i august, da jeg fikk informasjon om den andre saken. Det jeg har fått vite i etterkant, at en statsråd har fått livvakt som følge av trusler fra ham, gjør noe med meg, sa den kvinnelige hjemmesykepleieren i sin forklaring.

Den mannlige vernepleieren sa også at truslene har gjort noe med ham.

- Jeg har aldri blitt truet med å bli kappet hodet av. Jeg har ingen hevnlyst i det hele tatt, men jeg er bekymret for det jeg opplevde og har sett i enkelte andre sammenhenger. Det ligger en del aggressivitet på lur, som kan være skadelig for ham og for samfunnet for øvrig. Jeg ser på det som et rop om hjelp, sa han i retten mandag.

35-åringen erkjente bare delvis straffskyld i forhold til tiltalen, og sa blant annet i sin forklaring at han ikke husker at han skal ha drapstruet Bjarne Håkon Hanssen. Det kom også fram at han har slitt med psykiske problemer lenge, og at han hørte stemmer.

Det er satt av to dager til rettssaken i Drammen tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere