RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Truet til å avlyse lesbe-bryllup

(Privat)
Sist oppdatert:
Den samiske journalisten ville gifte seg på samisk vis i Kautokeino med en kvinne. Da bestemte lokalmiljøet seg for å ødelegge for paret.

Når Anna Anita Hætta Guttorm bodde i Karasjok, hendte det ofte, særlig på bar, at menn kom til henne og spurte rett fram på en respektløs måte: «er det du som er lesba?».

- Du er den dummeste personen jeg har truffet i mitt liv, var hennes faste svar.

Annas historie som lesbisk kvinne i samiske omgivelser tyder på at idiotene var mange. Og fordommene rundt hennes lesbisk ekteskap enda flere.

Forrige helge ble hun invitert til et seminar om vold av den samiske kvinneorganisasjonens Sarahkkas. Foran sine egne i Kautokeino fortalte hun hvordan lesbiske kvinner blir behandlet på samisk jord. Noen ble sjokkert. Andre kjente seg igjen i historien, skriver NRK.

Fyll og spetakkel
Påske 2005. Etter lang tid i samboerskap bestemte Anna Guttorm (40) seg for å gifte seg med sin åtte år yngre partner. De skulle feire kjærligheten på samisk vis i Kautokeino, med sameleir, lavvo, mat og bål.

Men mange i bygda var ikke klar for lesbisk bryllup.

- De truet med å forstyrre bryllupet vårt. Min kone fikk anonyme telefoner fra folk som rådet oss om å la det være, for det skulle bli fyll og spetakkel. Det var også hint fra det lokale miljøet, noen fortalte om andre som skulle lage bråk. Vi følte oss truet, sier Anna til Nettavisen.

Planen var å ha invitere 100 personer til samisk fest. En måned før vielsen avlyste de det hele. I stedet giftet de seg på Tromsøs Tinghus med 20 gjester. De måtte ta hensyn til barna, to på hver kvinne. Frykten hadde blitt for stor.

- Det er ren heterofilskikk der oppe. Mange har en oppfatning om at å være lesbisk er perversitet, at det dreier seg kun om seksualitet. Det er en pornografisk forestilling om hva å være lesbisk er. Rett og slett en sexistisk holdning, sier Anna til Nettavisen.

Alkohol og fordommer
Sånne holdninger, ifølge Anna, kommer fram spesielt når det mørkner og alkohol kommer inn.

- Mange blir noen primitive i sin adferd når de drikker. Jeg blir både ekskludert og trakassert på grunn av min legning. Det er ting i det samiske samfunnet som fortsatt er forbeholdt de heterofile, kommenterer hun.

Anna Guttorm er en kjent fjes i det samiske samfunnet. Hun har jobbet som journalist i over 20 år, blant annet for NRK, hun har skrevet artikler og bøker. Men hun er også kjent fordi hun er gift med en annen kvinne. Det er fortsatt mange som ikke fordøyer tanken.

- Folk tolererer meg som journalist, men ikke som partner. Vi er som et ikke-eksisterende par. Det sårer ekstra når det skjer også i familien, og spesielt når jeg opplevde å bli inkludert som heterofil.

Paret opplevde også motstand i sine slekter.

Anna ser bare en løsning på saken: å bevisgjøre det lokale samfunnet om hva homofili er, for å ikke bli oversett eller trakassert.

- Alle liker jo å få aksept og å bli inkludert. Det er uforståelig når du samme person, samme Anna som vasker opp, betaler regninger og hjelper ungene med leksa. Forskjellen er at vi er to kvinner som bor sammen. Det blir så absurd når vi ikke får lov til å feire bryllup eller adoptere, sier Anna.

Paret er i dag bosatt i Tromsø.

- Vi dro til en større by for å få større rom. Man slipper å høre at «du som er den lesba». I stedet for «er det du som skrev den boka som kommer ut i høsten», sier Anna.

Mangel på informasjon
Per-Ivar Henriksen i Arbeiderpartiets sametingsgruppe kjenner seg igjen i Anna Hætta sin beskrivelse av det samiske samfunnet.

- Det er forferdelig at det skal være sånn, men dessverre ikke overraskende. Enkelte i det samiske samfunnet tolerer ikke homofili. Og det er noe man aldri har snakket om. Det er ikke så lenge siden samiske politikere sa at det ikke fantes noe sånt i de samiske områder, sier Henriksen til Nettavisen.

For AP-politikeren reflekterer en sånn type holdninger mangel på informasjon om seksualitet blant samene.

- Holdninger er ikke noe man endre over natta. Å forandre denne mentaliteten kan ta tid. Derfor ønsker vi politikere å formidle ressurser for å hjelpe organisasjonene og enkelte personer som vil gjøre noe med dette, sier Henriksen.

I Finnmark jobbes det med et pilotprosjekt om en informasjonskampanje om seksualitet. Prosjektet går ut på å bruke samiske homofile veivisere som forteller folk i bygdene om temaer relatert til seksualitet og homofili.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere