- Tungoljen ligger på svabergene

Langesund ærfugl olje

Langesund ærfugl olje Foto: Scanpix

Lokalbefolkningen fortviler over oljesølet etter «Full City»-havariet utenfor Langesund.

31.07.09 19:40

- Det er olje på sjøen, på sjøbunnen og på land, tjukk bunkersolje, det verste som er, sier tidligere brannmester Leif Morgan Olsen til Nettavisen. Fredag morgen hørte 66-åringen at et lasteskip hadde gått på grunn ved Såstein utenfor Langesund, og ved 08.30-tiden var han selv ute for å ta oljesølet nærmere i øyensyn.

- Jeg var i Krogshavn og i vika ved Langesund bad. Det har jo vært springflo, så det ligger mye olje også opp på svabergene, forteller han.

Oljete skjærgårdsidyll
Olsen forteller at det ikke ser pent ut i den ellers så idylliske skjærgården, der folk har kost seg med bading og sol i sommer. Nå er det ikke mulig å ta seg et bad. Fra andre hold meldes det om funn av død sjøfugl. En samlet miljøbevegelse er bekymret og karakteriserer utslippet som svært alvorlig. Sammenlignet med Fedje-ulykken i 2007, er de mulige skadevirkningene av dette havariet langt større. M/S «Full City» hadde 1120 kubikkmeter bunkersolje om bord da det gikk på grunn.

Roser oljeverninnsatsen
Pensjonisten fra Rugtvedt i Bamble roser imidlertid innsasen for å begrense skadevirkningene og renske opp oljen. Den lokale oljevernberedskapen var raskt på plass, og i regi av Kystverket er oppryddingsarbeidet i full gang.

- Guttene gjør en kjempejobb. Da jeg var der og kikket var allerede flere sugebiler i sving med å ta opp oljen, forteller Olsen.

Olsen forteller at havaristen ligger nesten på tørt land på en holme ved Såstein.

Han sier vinden har løyet siden i natt, men at vinden har dreiet mot Helgeroa på Vestfold-siden av fjorden.

Minnes oljesøl for 25 år siden
Den pensjonerte brannmannen vet at skipstrafikken inn og ut til industriregionen Grenland er stor og at faren for skipsulykker er stor. Men det er lenge siden denne regionen var rammet av oljesøl. Leif Morgan Olsen var selv på jobb da det hendte. Tidlig på 1980-tallet gkk et tankskip på grunn utenfor Telemark-kysten og oljen lekket ut i sjøen og opp på land.

Foto: Bendiksby, Terje

- Det var tungolje også den gangen, forteller han.

Ser sjøfugl nedsauset i olje
Generalsekretær Rasmus Hanson i WWF Norge var en av representantene for miljøbevegelsen som fredag dro til Telemark for å se med egne øyne.

- Vi kan allerede se mye oljesøl i viktige og sårbare områder. Skadestedsleder bekrefter også at det er mye olje ute på sjøen, sier Hanson til Nettavisen.

- Jeg har selv sett skadet sjøfugl, ærfugl som er nedsauset i olje, forteller han.

Han anslår at akuttfasen etter utslippet vil vare en uke. Deretter kan det ta flere måneder å rydde opp.

Les også: -Verre enn Fedje-ulykken

WWF Norge mener «Full City»-havariet bør være en alvorlig pekepinn til politikerne om at tungoljen som drivstoff må fases ut. De mener utslippet også er relevant for debatten om oljeboring i nord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.