*Nettavisen* Nyheter.

- Turistene skaper matkaos

turistnes matvaner Foto: (Nettavisen)

Frokostkaoset på Oslo-hotellene er i full gang. Les om de elleville matvanene.

29.06.08 13:59

Indere forsyner seg med hendene og kommer i konflikt med superhygieniske japanere. - Kinesere som raper høylytt og italienere som tror vaffelrøre skal mikses med kornflakes.

Dette er bare noen av utfordringene kjøkkensjefene kommer over når sommerferien starter. Turister fra hele verden fyller opp hotellenes frokostsaler, og kan skape problemer for både de ansatte og hverandre.

Flere hotellansatte kjøkkensjefer bekrefter problemene overfor Nettavisen, men ingen vil stå fram av hensyn til kjedene de jobber for.

Raper høylytt
Amerikanerne kan ikke leve uten sine daglige skiver med bacon, mens asiatene vil ha sin ris og suppe til frokost. Større problemer blir det når midt opp i det hele en kineser raper høylytt som en hyllest til kokken. Det er noe av det Nettavisen får fortalt.

Nordmenn tyr til gulost
En av restaurantsjefen forteller til Nettavisen at nordmenn er enkle når det gjelder hotellmatvaner.

- Nordmenn er veldig tradisjonelle i matveien på hotell. De liker stort utvalg og mange varianter av ting, men de havner alltid på det samme: Egg og bacon og brødskive med gulost, sier restaurantsjefen.

Han hevder de aller fleste kjøkkensjefer og restaurantsjefer vet at turistinnrykket i ferien innebærer en del utfordringer i frokostsalen.

- Indere som forsyner seg med hendene kommer i konflikt med japanere som er superhygieniske, kinesere som raper høylytt som en hyllest til kokken og italienere som tror vaffelrøre skal mikses med kornflakes. Spanjoler må ha varm melk tilgjengelig ved kaffeautomaten, engelskmenn må ha hvitt brød til toast, amerikanerne må ha bacon, japanere må ha fisk, indere må ha ris og svenskene blir overlykkelige når de ser silden, sier restuaransjefen som Nettavisen har pratet med.

- Fjerner engangsforpakningene

Han forteller også at de forskjellige matvarene og matvanene skaper enorme utfordringer for de hotellansatte.

- For noen kulturer kan for eksempel egg være en luksusvare, noe som fører til at man forsyner seg med 8 – 10 egg og kun spiser den kokte plommen. For andre kan ost eller bacon være så fristende at man forsyner seg med flere hundre gram av gangen, sier han.

- Hos oss må man fjerne en god del av engangsforpakningene. Kaviar på tube, yoghurt, kremoster, syltetøy, makrell i tomat og hel frukt er for eksempel veldig populært å ta med seg hjem for søreuropeere. Så populært at man må begrense tilgangen for ikke å bli rundstjålet, opplyser matsjefen.

Matavfallet øker
Nettavisen får også opplyst at matavfallet øker med ca. 300 % fra en vanlig forretningsmåned til juli måned.

- Det er fordi utlendinger på besøk ofte vil smake på alt mulig som er på buffeen, og ikke klarer å spise opp alt. Gjengangerne er sild, grovbrød, brunost, yoghurt, leverpostei og grønnsaker. Disse sakene er interessante for utlendinger å prøve. Forretningsreisende som overnatter ofte på hotell vet som regel hva de ønsker, og begrenser seg til en brødskive eller to, et glass juice og en rask kopp kaffe.

Dette kan en annen kjøkkensjef også bekrefte til Nettavisen. Han legger til at andre nasjoner er vant med andre matvarer og matvaner, derfor blir det mange ulike forventninger.

- Vi prøver hele tiden å nå disse, sier kjøkkensjefen.

Men selv om de utenlandske matvarene byr på store utfordringer, blir menyen tilpasset kravene til de nye gjestene.

- Spanjoler som må ha varm melk til teen, og engelskmennene som må ha hvitt brød til toast får det. Gjestene får det de vil ha, sier kjøkkensjefene.

Les også: - Hvor er brua fra Oslo til Geiranger?

Les også:-Her er de verste turistene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.