*Nettavisen* Nyheter.

- Tvang seg til samleie

Voldtektsanmeldt KrF-politiker Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)

Kvinnen som voldtektsanmeldte Jan Birger Medhaug, kontaktet KrF-toppen dagen etter hendelsen fordi hun følte seg sterkt krenket. Til politiet har hun sagt at Medhaug tvang seg til samleie.

14.08.03 18:33

(Stort bilde: Jan Birger Medhaug fotografert under en fylkesleder-konferanse på Sola Strandhotell nylig. Foto: Scanpix)

Kvinnen har sin politiforklaring sagt at hun ble voldtatt, og at Medhaug tvang til seg samleie med kvinnen.

Medhaug mener på sin side at det aldri var snakk om tvang. Kilder nær saken reagerer på at opplysninger om at Medhaug ikke skal ha kjent til at kvinnen følte seg voldtatt før flere år etterpå.

Episoden skjedde i Medhaugs leilighet da kvinnen var på besøk i Haugesund.

De to hadde tidligere vært sammen, men forholdet hadde endt naturlig da hun flyttet til et annet sted av landet. De to møttes som gode venner og innledet intim kontakt denne lørdagskvelden da Medhaug skal ha tiltvunget seg samleie.

Brukte makt

Ifølge kvinnens politiforklaring skal hun ha gitt uttrykk for overfor Medhaug at hun ikke ønsket samleie, men at Medhaug likevel gjorde det mot hennes vilje, og at han brukte makt for å gjennomføre samleie.

TV 2 Nettavisen får opplyst at kvinnen skrek da det skjedde, og at Medhaug da stoppet den seksuelle handlingen. Kvinnen forlot deretter leiligheten sterkt påvirket av det som hadde skjedd.

Uenige i tolkning

Overfor TV 2 Nettavisen ønsker ikke Medhaugs advokat Bjørn Vikse å kommentere saken utover det han har gjort tidligere.

- Min klage til statsadvokaten er i det vesentligste basert på kvinnens egne forklaringer til politiet. Konklusjonen bør bli at saken henlegges som intet straffbart forhold. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere deler av historien, sier Vikse.

Kvinnens bistandsadvokat, Hege Salomon, sier til TV 2 Nettavisen at advokatene her er uenige om tolkningen.

- Hadde politiet vært uenige i vår tolkning ville de henlagt saken som intet straffbart forhold, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Diskuterte hendelsen like etter

Salomon reagerer også på opplysningene om at Medhaug ikke fikk vite at kvinnen følte seg voldtatt før flere år etterpå.

- Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer i anmeldelsen. Det hadde vært fristende å røpe detaljer som en motvekt til det VG skriver, men vi lar oss ikke presse til det, sier hun.

Under overskriften «Forsto ikke at hun skal ha blitt voldtatt» skriver avisen at Medhaug var uvitende om at kvinnen følte seg voldtatt.

Bistandsadvokaten sier at kvinnen tok kontakt med Medhaug allerede dagen etter hendelsen, og at de to møttes påfølgende mandag.

Ville ikke si unnskyld

- Temaet for møtet var at min klient følte seg krenket, selv om hun ikke brukte ordet «voldtekt», sier Salomon.

- Hvis Medhaug den gang hadde erkjent at han hadde krenket henne, og bedt om unnskyldning ville det kanskje vært lettere for kvinnen å takle situasjonen. Istedenfor ønsket ikke Medhaug å beklage noen ting, sier Salomon til TV 2 Nettavisen.

Bistandsadvokaten mener VG bevisst har fremstilt en uriktig historie av Medhaug-saken for å fremtvinge en kommentar fra den angivelige voldtatte kvinnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.