*Nettavisen* Nyheter.

- Tykk av tomatsuppe

«Kan ikke spise opp tomatsuppen for da blir magen stor», sier bekymret 4-åring.

12.03.08 12:32

Eksemplet fra et barnehagebarn på Østlandet, viser at selv små barn frykter de kan bli tykke, fordi det er «stygt».

73.000 slanker seg
En nasjonal undersøkelse viser at 73.000 barn i alderen 8-15 år slanker seg, men kroppsbevissheten starter enda tidligere:

- Vi vet at det fins små jenter som er opptatt av slanking og kropp, sier klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen ved barnesenteret på Ullevål sykehus til Nettavisen.

- At 4-åringer er bekymret for at magen vokser når de spiser - og at det kan gjøre dem tykke og stygge, er urovekkende. Men selv om overvekt er et stadig større problem hos barn, bør ikke dette snakkes om overfor barna, sier Thomassen.

- Er slanking allerede på barnehagenivå et tema?

- Ikke nevn slanking
- Jeg tror det blir raskt dysset ned av barnehagepersonell, sier rådgiver Judith Jakobsen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

PBL bruker ofte Thomassen til å bistå med råd om kosthold, men de er ikke kjent med slanking som tema hos småbarna.

- Hvordan får barna kjennskap til slanking?

- Barna snapper opp mye. Foreldrenes egne holdninger og interesser overføres også lett til barna. Derfor bør du ikke snakke om dette i nærheten av barneører, råder Thomassen.

Og for all del: Ikke gjør «slanking» til noe tema i barnehagen:

- Ikke barnas ansvar
- Det går an å forklare at når vi spiser, vokser magen. Og vi må vokse for å bli store. Siden overvekt hos barn brer om seg, må vi angripe dette fornuftig.

Thomassen jobber ved barnesenteret på Ullevål Universitetssykehus, som tar i mot barn i alderen 0-18 år, og har lang erfaring med barnehagebarn.

- Det er ikke barnas ansvar å spise riktig. Jo yngre barna er, jo lettere er de å motivere. Overvektige vet gjerne selv at de er det, så jeg vil anbefale morsom lek ute fremfor trimsykkelen.

Det handler om å rette fokus på sunn mat og aktivitet, presiserer Thomassen.

Sukker-virvar
I høst kom Helse- og omsorgsdepartementet med nye retningslinjer til barnehagene, som et av tiltakene i regjeringens handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011).

Men selv om «de utgjør en faglig standard som barnehager og barnehageeiere i samarbeid med foresatte bør strekke seg etter», praktiseres sukker-rådene høyst ulikt fra barnehage til barnehage.

- «Nei til sukker»-linjen fra Sylvia Brustad, er den fornuftig?

- Det er ikke nødvendig å gå inn for en så hard linje. Men jeg skulle gjerne sett at varme måltider og grønnsaker fikk en større plass i barnehagen. Dessuten - det viktigste for bursdagsbarna er ikke søtsaker, men oppmerksomheten.

HTML EMBED
Les mer om retningslinjene her (ekstern lenke)

Enkle forklaringer
- Hvordan kan småjenter være så kroppsfokusert?

- Foreldres egne holdninger overføres lett til barn. Unngå derfor å snakke om slanking så barna hører det, sier Thomassen.

Fokus på kropp, hud- og hårfarge kan bli problematisk for barna som er «annerledes».

- Det er barnehagens oppgave å ta opp at det er fint at vi er forskjellige - både hva gjelder kropp, fasong, hår og hud, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.