RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uaktuelt med væpnede flyvakter

Både Norge og Sverige avviser amerikanske krav om væpnede vakter på flyene mellom Skandinavia og USA.

–Passasjerer og frakt fra Norge til USA vil i stedet bli sikkerhetssjekket enda grundigere enn kontrollen er i dag, sier luftfartsdirektør Per Arne Skogstad i Luftfartstilsynet til NTB.

–De amerikanske myndigheter ber alternativt om tiltak som vil gi den samme effekt som væpnede vakter, og vi har valgt å redegjøre for slike alternative virkemidler. De vil bli igangsatt umiddelbart når USA selv vurderer situasjonen til å være prekær, sier Skogstad til NTB.

Ikke bevæpning
Det krav som nå er kommet, har tidligere vært fremsatt som ønske fra amerikanske myndigheter. Det nye nå er at ønsket er fremsatt som krav.

Scandinavian Airlines første reaksjon var å uttrykke liten begeistring, og luftfartsdirektør Skogstad ga uttrykk for at det ikke ville komme på tale å benytte væpnede vakter på SAS-fly ut fra Norge. Ved gjennomgang av dokumentasjonen i det amerikanske brevet, ble det klart at USA likevel åpner for alternative virkemidler på nasjonal basis, og det er dette norske myndigheter nå satser på. Skogstad sier til NTB at det finnes muligheter for å styrke kontrollen med passasjerer og frakt til USA ytterligere.

–De enkelte lands myndigheter tar sine egne beslutninger, men på sikt regner jeg med at det vil bli en viss koordinert linje på skandinavisk basis, sier Skogstad.

Amerikanske luftfartsmyndigheter var for kort tid siden på Gardermoen og ga flyplassen ifølge Skogstad «ståkarakter plusspluss».

Scandinavian fornøyd
Scandinavian Airlines pressetalskvinne i Norge, Siv Meisingseth, var tirsdag middag ikke kjent med Luftfartstilsynets beslutning.

–Men slik NTB refererer den, høres den ut som en grei løsning der det skal skje en ytterligere sikkerhetskontroll av passasjerer og reisegods på bakken før avgang, sier hun.

SAS-gruppen fikk det amerikanske brevet for noen dager siden, og her i Norge er det levert det videre til Luftfartstilsynet som fasetter normer for adgangskontroll til fly i Norge. Offisielt har ikke Scandinavian Airlines noe syn på brevet, men Meisingseth har tidligere latt det skinne igjennom at selskapet er lite begeistret for å bemanne sine fly med væpnede vakter.

–Uforståelig
Samferdselsminister Torild Skogsholm (V) ønsker ikke å kommentere brevet overfor NTB og viser til fagmyndigheten Luftfartstilsynet.

Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap), nestleder i justiskomiteen på Stortinget, finner det amerikanske pålegget uforståelig og forunderlig.

–Jeg reagerer på at USA gir et slikt pålegg uten at det foreligger en konkret terrortrussel. Dessuten er en stor del av Scandinavian Airlines-flyene norsk territorium, og norske interesser er ikke tjent med et slikt pålegg. Det er meget dramatisk å være slik føre-var, og trolig er bevæpnede vakter en utrygghet i seg selv, sier Gjul til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere