RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Udemokratisk av friskolene

Sist oppdatert:
Alle som har vært skilt, nektes jobb ved 47 kristne privatskoler i Norge. - Udemokratisk, mener teologiprofessor Berge Furre.

Kristne internatskoler har like strenge retningslinjer overfor kontorsekretærer, kjøkkenansatte og vaktmestere som overfor personer i forkynnende stillinger

Det betyr at skilte, samboende og homofile kan nektes jobb som sekretær, vaktmester og kokk.

Samtidig risikerer ansatte som vurderer å skille seg oppsigelse. Det viser en gjennomgang som Aftenposten har gjort av de tre største misjonsorganisasjonene i Norge – Normisjon, Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Indremisjonsforbundet

De tre organisasjonene eier og driver 47 av landets rundt 60 kristne internatskoler. Skolene får årlig nærmere 500 millioner kroner i offentlig støtte.

Teologiprofessor Berge Furre mener forbudet strider md demokratiske prinsipper.

- Atfolk skal bli diskriminert i arbeidslivet og ha yrkesforbud på et slikt grunnlag, hører ikke hjemme i det demokratiet vi har, sier Furre til Kanal 24.

Furre understreker at når det dreier seg om rene lærerstillinger og stillinger knyttet til forkynning, kan hensynet til religionsfriheten spille inn.

Norges fremste ekspert i arbeidsrett, professor Henning Jakhelln, slår fast at forbudet er i strid med norsk lov – arbeidsmiljølovens paragraf 55a – å forlange at vanlige ansatte ikke kan være skilt. Men overfor ansatte i forkynnende stillinger er det greit å stille slike krav, mener jusprofessoren.

Ingen av misjonsorganisasjonene ønsker å endre på de strenge retningslinjene. Generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Karl J. Hallaråker, legger vekt på at alle ansatte på skolene er veiledere.

– Derfor vil vi ha anledning til å stille krav til ansatte som samsvarer med Bibelens lære. Det er ikke alltid vi spør ansatte om skilsmisse, men vi ønsker retten til å gjøre det, sier han til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere