RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uetisk kongefamilie

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kronprinsparet anklages for å være miljøsvin.

Det er Norges Miljøvernforbund, med leder Kurt Oddekalv i spissen, som nå ber kronprinsparet om å avlyse en planlagt tur til Chile.

23. - 26. januar reiser Kronprinsen og Kronprinsessen på offisielt besøk til Chile, etter invitasjon fra president Michelle Bachelet. Og det er visitten hos det norske lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest som kritiseres kraftig av Miljøvernforbundet.

- Kronprinsparet sin deltagelse for å fremme lakseoppdrett i Chile må avlyses, skriver Knut Oddekalv i et brev til Det Kongelige Slott. Brevet er sendt med kopi til statsminister Jens Stoltenberg, Næringsminister Dag Terje Andersen og stortingspresident Thorbjørn Jagland.

- Avlys turen
I brevet advarer Norges Miljøvernforbund Kongehuset mot å drive sandpåstrøing på en miljømessig uholdbar situasjon.

Foruten å besøke Marine Harvest, skal kronprinsparet blant annet åpne et næringslivsseminar og en arkitekturutstilling, de skal besøke den norske rederfamilien Odfjells vingård utenfor hovedstaden Santiago, og på middag i presidentpalasset.

Oddekalv mener at Kongehuset bør avlyse hele turen til Chile.

- Kronprinsparets tur til Chile neste uke for å fronte norsk oppdretts uetiske, helse- og miljøskadelige interesser - ikke bare i Chile, men også hjemme - fremstår intet mindre som en skandale etisk og moralsk sett, og må avlyses, skriver Kurt Oddekalv i brevet.

- Rammer lokalbefolkningen
Han skriver videre at Kongehuset er med å å bidra til å utvide en næringsdrift som rammer det lokale økosystemet, og at chilenske fiskere mister sitt livs- og næringsgrunnlag på grunn av norske kapitalinteresser.

Det vises også til en LO-rapport, som angivelig viser at et nedsatt utvalg i LO er svært kritiske til blant annet Marine Harvest, særlig med tanke på HMS. Oddekalv hevder at 50 chilenere har mistet livet i dykkeulykker de siste to årene, fordi de angivelig har hatt manglende utstyr og opplæring.

- Dette er et viktig dokument Kongehuset må ta innover seg, skriver Oddekalv.

Krever redegjørelse
Miljøvernforbundet ber også om en redegjørelse fra Kongehuset om sitt etiske grunnsyn og den etiske plattformen de jobber ut fra.

Oddekalv mener at verken Kong Haakon eller Kong Olav i sin tid var med på fremme spesielle næringsvirksomheter. Han mener at de dermed bygget opp «en integritet og uavhengighet som gjorde Kongehuset til hele folkets hus, der både folket og ulike deler av næringslivet kunne være sikker på at ingen ble favorisert på bekostning av andre».

Kronprinsparet gjør det motsatte, mener Miljøvernforbundet.

- Når kronprinsparet opptrer som oppdrettfiskehandlere verden over, så skjer dette med stor sannsynlighet uten at Kongehuset har tatt stilling til de miljø- og helseskadelige sidene, skriver Oddekalv.

- Gjennomføres
Informasjonsrådgiver på Slottet Sven Gjerulfsen har følgende kommentar til Nettavisen fredag:

- Når det gjelder kronprinsparets besøk til Chile, så planlegges og gjennomføres det etter anbefaling og i samarbeid med Utenriksdepartementet.

Han vil ikke kommentere om Kongehuset vil redegjøre for det som Oddekalv krever i brevet, men understreker:

- Hvis de har skrevet et brev til oss, så vil de få svar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere