RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

- Uff! Så glad vi forlater Norge snart ...

Sist oppdatert:
Lavtrykkene dominerer, også den kommende helgen.

- Veldig kort fortalt så er det spredt regn over nesten hele landet nå, forteller Storm-meteorolog Ina Ynnesdal Sulen, til Nettavisen fredag ettermiddag.

Været engasjerer

Mia (13) og mor Tine (51) klemmer seg sammen under en paraply. Regnet spruter mot bakken i Oslo.

- Jeg er glad vi snart skal på ferie. Vi orker ikke dette været for andre sommer på rad, sier Tine.

Unntakene denne helgen er Trøndelag, Nordmøre, store deler av Finnmark og fjellområdene i Sør-Norge der oppholdsvær råder - foreløpig.

- Aller mest nedbør er det like sør for Bodø, der det også tordner en del.

Deler på finværet
Oppsummerende for helgeværet er at lavtrykket vil dominere. Med andre ord: Sommerens av-og-på-vær fortsetter i enda noen dager til.

- Finnmark vil få en god del fint vær sol lørdag. Østlandet blir liggende mellom to lavtrykk, et i Nordsjøen og et utenfor kysten av Nordland, som gir forbigående lettere skydekke med litt sol og opphold. Det er ikke sikkert det blir så aller verst i Oslo-områdene, men med lavtrykkene er det vanskelig å si sikkert, sier Ynnesdal Sulen.

Søndag kommer en front innover landet fra vest, som sender inn spredte regnbyger til store deler av landet.

Helgens værmessige taper er ytre strøk av Vestlandet. Der kommer det stort sett til å være grått og vått, ifølge meteorologen.

- Vinneren er Finnmark lørdag, og nordlige områder i Nordland søndag. Men på grunn av lavtrykkene vil det ikke være ett område som får alt finværet, det vil veksle og fordele seg jevnt over hele landet.

- Ikke kaldt
Helgen blir grå, men ikke kald. Det er sånn mange av årets julidager har vært i Norge, men Ynnesdal Sulen påpeker at årets sommertemperaturer langt i fra har vært veldig dårlige.

- Det har vært en jevn og behagelig temperatur. Men det har vært få dager hvor det har vært veldig varmt.

Fredag formiddag er det 18 grader i Oslo, 21 i Kristiansand, 15 grader både i Bergen og i Trondheim, 20 i Bodø og 13 i Tromsø.

Helgen vil ikke by på de helt store temperaturendringene, med unntak av i Nord-Norge.

- Det ligger mye varm luft i høyden over Nord-Norge fredag, så vi er veldig spente på hvor mye av det som vil komme ned i lavlandet.

Kan bikke 30 varme
Hvis denne varme luften nå skulle velge å ta turen nedom lavlandet, vil flere steder i Finnmark, Troms og nordlige deler av Nordland oppleve skikkelig sommervarme med rundt 25 varmegrader.

- Det er nok også noen områder som kan komme til å få over 30 varmegrader, men det blir spennende å se hvor fort temperaturene stiger utover dagen.

Og det som er helt sikkert er at nordlendingene må nyte sommertemperaturene mens de varer.

- Den varme luften er forbigående og vil bare vare i dag. Derfor kommer nok nordlendingene til å merke en betydelig temperaturforskjell fra fredag til lørdag, sier meteorologen.

Bløtest i Kongsvinger
Torsdag var det flomvarsel for åtte fylker på Østlandet, og Ynnesdal Sulen forteller fredag at det noen steder ble ganske så vått.

- Det kom rundt 40 millimeter nedbør på Østlandet mellom klokken 08 torsdag og 08 fredag, og aller bløtest var Kongsvinger som fikk 42 millimeter nedbør.

I juli har Østlandet en gjennomsnittsnedbør på mellom 80 og 100 millimeter.

- Så det kom en tredjedel til halvpart av det som vanligvis kommer på en måned, bare det siste døgnet. Det er veldig merkbart, sier hun.

Det var Lillehammer som slapp billigst unna flomfaren med bare fem millimeter nedbør.

Ynnesdal Sulen forteller at det var mest nedbør sør for Oslo mot Telemark og Agder. Det falt 26 millimeter nedbør i hovedstaden mellom torsdag og fredag-

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere