Gå til sidens hovedinnhold

- Uheldig lesepress på barn

Eksperter advarer mot stadig større lesepress på barn i førskolealder.

Fra neste år blir det obligatorisk med lese- og skriveopplæring for alle førsteklassinger i Norge, og bokhandlerne melder om stadig større interesse for pedagogiske spill og bøker til barn i førskolealder. Eksperter advarer foreldre mot å la seg presse av de nye kravene i «Kunnskapsløftet» til å ta den naturlige læringsgleden fra barna før de begynner på skolen.

- Økt press
Leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, mener regjeringens innføring av lese- og skriveopplæring fra førsteklasse bidrar til å øke presset. Etter Hjetlands mening, er det viktig at foreldrene selv bedømmer barnas stressnivå slik at de ikke taper motivasjon til å lære.

- I strid med norske prinsipper
Marit Petersen Oftedal, amanuensis ved Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger advarer mot å stille for store krav til de små. Petersen Oftedal understreker at læringen er god så lenge den er lystbetont og skjer i naturlige situasjoner.

- Men hvis læringen vipper over til det barna vil oppleve som krav og forventninger, er det stikk i strid med prinsipper i norsk skole, sier hun til Dagsavisen.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut