RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uhyre tragisk

Sist oppdatert:
Tragisk og forferdelig, sier Legeforeningens president og fylkeslegen i Oslo om knivdrapet på en lege onsdag.

- Dette er uhyre tragisk, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus til TV 2 Nettavisen.

- Vi kjenner jo bare til noen ytterst få tilfeller av drap på leger, heldigvis er det veldig sjelden her til lands, men mange leger har opplevd truende situasjoner på jobb, sier Schou.

Hyppige volds-trusler
Legekårsundersøkelsen som ble publisert i februar i år viser at et så mange som hver fjerde lege har opplevd vold fra pasienter og pårørende. Et flertall av norske leger har opplevd trusler om vold på jobb. I nesten halvparten av tilfellene skjedde skjedde volden eller fremsettingen av truslene på legens nåværende arbeidsplass.

Onsdag endte det altså med tragedie på kontoret til en fastlege i Oslo.

Klokken 12.37 fikk politiet melding om at en mannlig lege var stukket ned og drept i lokalene til Centrumsklinikken på Arbeidersamfunnets plass 1 midt i Oslo sentrum. Store politistyrker jakter nå på gjerningsmannen.

- Vi er kjent med at enkelte leger føler seg truet og slutter med deler av virksomheten sin på bakgrunn av trusler. Hovedstaden har jo et spesielt trusselbilde, med mer rusproblematikk enn andre deler av landet, sier Schou.

Han vil ikke kommentere spesielt om den drepte hadde meldt inn trusler til Fylkeslegen, ettersom den dreptes identitet ikke er frigitt av politiet.

Fastlege for 1200
Den drepte var fastlege for om lag 1200 pasienter, noe som ifølge Schou er gjennomsnittlig tall for osloleger. Det er ikke kjent om gjerningsmannen var blant legens faste pasienter.

Politiet opplyser at de jakter på en gjerningsmann som trolig er av iransk eller irakisk opprinnelse.

- Vi har ingen holdepunkter fra våre saker som tilsier at fremmedkulturelle opptrer mer voldelig mot helsepersonell enn etniske nordmenn, sier fylkeslege Schou.

- For dårlig sikkerhet
Den mannlige legen ble stukket gjentatte ganger i brystet og halsen/nakken og døde på stedet.

Mange leger sitter ganske alene på kontoret og mindre legekontorer har sjelden alarmsystemer. Ofte befinner pasienten seg mellom legen og døra, så fluktmulighetene er få.

- Er det for lett for psykisk ustabile personer å ta med seg våpen og kniver inn på legekontor?

- Det kan du si, men samtidig er det nok umulig å gjennomføre rent praktisk, sier leder Svein Aarseth i Oslo legeforening til TV 2 Nettavisen.

Han får støtte av president Torunn Janbu i Den norske lægeforening:

- Denne saken viser at sikkerheten denne gangen ikke har vært god nok, når dette har kunnet skje, sier presidenten i en pressemelding etter drapet onsdag.

- Jeg er uendelig trist over å få beskjeden om en lege er blitt drept på arbeidsplassen, det er sjokkerende å høre dette. Våre tanker er hos de pårørende, sier Janbu.

Håper å slippe bur
Svein Aarseth peker på at mange yrkesgrupper er mer utsatt enn leger, innenfor sosial- og barnevernsetaten for eksempel, og at alle lege-pasientforhold er basert på tillitsforhold.

- Det er vanskelig å vite når pasienter utgjør en trussel. Pasienter som er voldelig og utagerende har jo også rett på en fastlege. Vi håper vi slipper en situasjon der leger må beskytte seg og bure seg inne, sier Aarseth.

Legeforeningen har utarbeidet en brosjyre med forslag om at legen avtaler signaler for å varsle medarbeidere hvis det oppstår truende situasjoner.

Her kan du lese hele rapporten «Når leger utsettes for trusler og vold» (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere