RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ulovlig å trykke paparazzibilder

Sist oppdatert:
Kjendiser som føler seg forfulgt av pressen kan puste ut etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fastslår at det er ulovlig å trykke paparazzi-bilder av kjendiser som er ute på privat ærend. Si din mening!

Gårsdagens dom fra Strasbourg kom som en følge av at prinsesse Caroline av Monaco vant fram i sin sak mot Tyskland.

Bør pressen bli flinkere til å respektere kjendisers privatliv?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

En enstemmig domstol fastslår at tysk presse har brutt den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonens paragraf 8, som gjelder rett til respekt for privatliv og familieliv.

Domstolen står over norsk lov, men det gjenstår å se om norske redaktører slutter å trykke paparazzibilder.

- Forskjell på tysk og norsk presse
- Jeg vil ikke kommentere denne saken spesielt før jeg har satt meg inn i premissene. Jeg vet heller ingenting om hvordan disse bildene er tatt. For meg ser det ut til å dreier seg om en konkret sak, men jeg forstår at det sikkert kan være rom for tolkninger, sier sjefsredaktør Rino Rådahl til TV 2 Nettavisen.

Gårsdagens dom i Strasbourg dreier seg først og fremst om tysk presse. Rådahl understreker at metodene som brukes i Tyskland ikke kan sammenlignes med forholdene i norsk presse.

- En innskjerping
Norsk Presseforbund er ikke i tvil om at dette medfører endringer - også for norsk presse:

- Dette betyr en innskjerping av praksisen i norsk presse. Presseforbundet ser det problematiske i at «selv når det fins offentlig interesse, må det vike for retten til vern av privatlivet» som det heter i dommen, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i forbundet til Dagbladet.no.

Et unntak ifølge dommen er om bildet kan skape offentlig debatt av generell interesse.

Schau: - Skulle bare mangle
Krangelen mellom Kristopher Schau og ukebladet Her og Nå er blant de ferskeste debattene i Norge om paparazzibilder. Schau stjal mobiltelefonen til en Her og Nå-fotograf han mente ble for nærgående. NRK-kjendisen er fornøyd med dommen.

- Skulle bare mangle. Regner med at en unnskyldning dukker opp i løpet av uka, og at folk omsider kan bevege seg utendørs uten å måtte kikke seg over skuldra som en jævla forbryter. Nå har vi endelig fått definert hvem som er de kriminelle, kommenterer Kristopher Schau til Dagbladet.no.

Dommen påpeker også at det er kjendiser som fortjener beskyttelse og at personer som har betrodde offentlige og private verv ikke har like stort krav på beskyttelse.

Anmeldelse trukket
Her og Nå-redaktør Rådahl har ingen kommentar til at Schau etter dommen forventer en unnskyldning.

- På hvilken måte har Her og Nå diskutert arbeidsmetodene dere bruker etter den offentlige krangelen med Kristopher Schau?

- Kristopher Schau-saken er vi ferdig med nå. Etter at Schau leverte tilbake telefonen og gjorde opp for noen ganske iherdige timers bruk, trakk vår frilansfotograf anmeldelsen mot Schau, avslutter Rådahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere