RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ulovlig sjekk av fostre

Sist oppdatert:
Helseminister Sylvia Brustad mener privatklinikker i Norge bryter loven når de foretar undersøkelser som kan gi svar på om et foster er friskt.

Hun reagerer også på at norske par drar til utlandet for å sortere bort barn.

Nettavisen skrev onsdag at privatklinikker i Norge utfører tvilsomme undersøkelser av foster for å sjekke om det har noe feil. Klinikkene utfører blant annet nakkefoldscanning, som er forbeholdt godkjente sykehus.

Les også: Tar tvilsomme fosterprøver
Les også: KrF krever at Brustad kommer på banen

- Det jeg kan si i forholdt til det å dra til utlandet for å sjekke fosteret, er at det ikke er lov å henvise folk dit. Det er punkt nummer en. Det å ta disse såkalte duotestene og nakkefoldundersøkelsener, er det mulig å få i Norge også. Men da bare for spesielle grupper og på godkjente sykehus, sier Brustad.

Helse- og omsorgsministeren mener det at gravide får utført nakkefoldscreening på privatklinikker her i landet, bryter med norsk lov.

- Det som ikke er lov, er å ta en screening av hudfolden i nakken av fosteret. Hvis det er riktig slik dere skisserer, så er det ikke tråd med norsk lov. Det er ulovlig, sier Brustad.

Varsler sjekk
KrF ba helseministeren sette i gang en gransking for å undersøke i hvor stort omfang en slik screening foregår, og hvor mange kvinner som henvender seg til privatklinikker for slike undersøkelser fordi de er urolige for fosteret. den såkalte uroparagrafen gir nemlig rom for ekstraundersøkelser, med blant annet tidlig ultralyd.

- Jeg vil ikke bruke ordet gransking, men denne praksisen må vi ta en sjekk på, sier Sylvia Brustad igjen.

Brustad sier det er snakk om noe helt annet dersom en kvinne blir syk, får blødninger eller er urolig for fosteret. Da er det tillatt med nærmere undersøkelser.

- Da må man ta det på en slik indikasjon. Men det er nå engang slik, at ved nærmere undersøkelser og dagens teknologi, så vil vi likevel se veldig mye. Men å utføre nakkefoldscreening er altså noe helt annet, og det er ikke lovlig, gjentar hun.

Ikke i Norge
Torsdag skrev Nettavisen om at norske par drar til utlandet for å ta utvidede prøver for å sjekke blant annet om fosteret har kromosomfeil. Disse nye testene, som Danmark tilbyr alle gravide, nakkefoldscreening og en blodprøve, har ført til en reduksjon i antallet fødte barn med Downs syndrom med 50 prosent i landet. I dag drar flere hundre norske par til Danmark hvert år nettopp for å sjekke om barnet de bærer, er friskt.

Sylvia Brustad har ingen planer om å endre regelverket i Norge på tross av dette.

- Vi har ingen planer om å endre bioteknologiloven. Vi synes det regelverket vi har per i dag er godt nok for norske kvinner. Vi har sykehus der vi har mulighet for å sjekke på tilsvarende måte dersom kvinnen har et reelt behov for det. Men vi ønsker ikke å innføre en slik test på et generelt grunnlag, der alle som ønsker det vil få muligheten, sier hun.

Helseministeren mener det heller ikke er noe grunnlag for at norske gravide kvinner skal kunne få tatt en blodprøve og tatt en screening av hudfolden i nakken på fosteret.

- Slik regelverket er i dag, får gravide kvinner undersøkelser om mer hjelp dersom det er behov for det, for eksempel ved blødninger., sier hun.

Brustad sier norske myndigheter ikke kan hindre norske par å reise til utlandet for å ta undersøkelse av fosteret.

- Vi kan ikke nekte noen å dra hit eller dit, på noen områder. Men fra det til å tilby norske gravide det samme her i landet, er det ingenting som tilsier at vi skal gjøre, sier hun.

Strammer inn
Nå vil helseministeren forsikre seg om at lover og regler blir fulgt i forbindelse med undersøkelse av gravide kvinner i Norge.

- Hvordan skal dere sjekke dette i praksis?

- Det vet jeg ikke ennå. Men vi skal få undersøkt dette, sier hun.

Hva som kan bli konsekvensen dersom myndighetene finner at noen klinikker har opptrådt ulovlig, har hun ikke noe godt svar på.

- Vi får se an situasjonen. Jeg kan ikke uttale meg om dette på generelt grunnlag nå, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere