*Nettavisen* Nyheter.

- Ulovlige giftbevis

Politiet mener mannen forgiftet sin kone med både arsenikk og tarmbakterier. Gjennom sin advokat kjemper kona for å beskytte sin ektemann i Oslo tingrett. Kona mener bevis i saken er ulovlige.

03.11.03 16:37

Den svært spesielle situasjonen førte Oslo tingrett inn i en delikat problemstilling mandag morgen: Er bevisene fra aktor lovlige å legge frem, og kan den forgiftede kvinnen trekke tilbake åpenheten hun ga legene sine.

- Den mest spesielle saken jeg har hatt, sier aktor Stein Vale til TV 2 Nettavisen.

Han kan ikke huske en sak der fornærmede er på samme side som tiltalte, der fornærmede nekter å forklare seg, og der hele rettssaken kunne blitt stoppet før ett eneste vitne har forklart seg.

- Ulovlige bevis

Da rettssaken endelig startet mandag, etter to ganger å ha blitt utsatt på grunn av den tiltalte 46-åringens kroniske magesykdom, fikk rettens administrator enda flere problemer å ta stilling til:

Fordi kvinnen (44) benytter seg av sin rett til ikke å forklare seg, og det ikke er funnet tekniske bevis mot mannen, har aktoratet bare politiforklaringer og legejournaler å støtte seg på sammen med vitneforklaringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Liv Ekeberg

Mannens forsvarer, advokat Berit Reiss-Andersen og kvinnens bistandsadvokat Solveig Høgtun krevde mandag avskjæring av bevis fordi de hevdet at aktor ville legge frem ulovlige bevis i form av partenes og legenes politiforklaringer samt kvinnens legejournaler.

Dette bestred imidlertid aktor som viste til at det ikke ligger noe krav om skriftlig viljeserklæring i loven.

- Var neddopet

Den gang kvinnen fritok legene for taushetsplikten var hun innlagt på Ullevål sykehus og kunne ikke snakke. Ifølge politiets rapport var hun imidlertid våken og klar og nikke sine «ja» på spørsmål om hun løste legene fra sin taushet.

- Kvinnen forsto ikke hva samtykket innebar og var ikke på det tidspunktet kjent med at mannen hennes var under politietterforskning, sa Reiss-Andersen i sitt innledningsforedrag i retten.

- Jeg siterer min klient: «Jeg var syk og neddopa og svarte på noe jeg ikke visste hva var. Jeg var ikke i stand til å ha noen mening,» leste kvinnens bistandsadvokat Høgtun.

- Tiltalte og fornærmede har opplevd etterforskningen og rettergangen som ekstremt invaderende og en helt usedvanlig belastning, sa Reiss-Andersen.

Kvinnen løste legene fra taushetsplikten sommeren 1999, men først nå, over fire år senere, hevder hun at viljeserklæringen er ugyldig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Liv Ekeberg

Får legge frem journaler

Ved 13-tiden mandag trakk retten seg tilbake for å komme med en avgjørelse om hvorvidt aktoratet fikk lese opp partenes politiforklaringer og kvinnens legejournaler.

En time senere hadde en enstemmig rett kommet til saken skal fortsette og at aktoratet får legge frem legejournaler og to politiforklaringer fra kvinnens leger.

- Politibetjenten som avhørte henne, oppfattet henne som våken og klar. En sykepleier var vitne, og hun ville protestert om hun fant det uforsvarlig å stille spørsmål om fritak for taushetsplikten. Det er klart at fornærmede forsto at opplysningene ville bli brukt til politiets etterforskning, sa rettens administrator Claus Brynhildsen. Og dermed kunne saken fortsette.

Oslo tingrett valgte derimot å utsette vurderingen om hvorvidt hennes egen forklaring skal leses opp, til etter at de andre bevisene i saken er fremlagt.

Gift i håret

Statsadvokaten mener den i dag 46 år gamle oslomannen i 1999 forsøkte å drepe sin kone ved å forgifte med arsenikk både hjemme og mens hun lå på Ullevål sykehus. Han er også tiltalt for å ha injisert tarmbakterier i blodet hennes.

Kvinnen (44) anmeldte aldri mannen og har hele tiden holdt fast på at hun ikke tror han har forgiftet henne. Hårprøver av kvinnen mens hun lå på sykehus viser imidlertid at hun hadde arsenikk av uorganisk type i kroppen. Det betyr at hun ikke kan ha blitt forgiftet gjennom noe fra naturen, for eksempel gjennom fisk som fra naturens side er forgiftet, men at giften må være tilført henne bevisst.

Da retten ble satt i sal 317 i Oslo tingrett mandag, nektet tiltalte straffskyld.

Bedrageridømt

Tiltalte ble i 1992 dømt for bedrageri.

- Han har innrømmet å ha ført sin kone bak lyset i økonomiske forhold og ikke oppgitt en sann forklaring for fravær fra hjemmet, men kvinnen har i dag tillit til sin mann, sa Reiss-Andersen i retten mandag.

Paret er fortsatt gift, bor sammen og deler ansvaret for sin 12 år gamle datter.

Flere forgiftninger

Arsenikkforgiftningen skal ifølge tiltalen ha startet i april 1999 i parets hjem i Oslo. Kvinnen ble stadig sykere utover våren.

I slutten av april ble hun innlagt på Ullevål sykehus, og 9. juni hadde hun så store pusteproblemer at hun måtte legges i respirator. 15. juni oppdaget legen at hun var forgiftet av arsenikk og startet behandlingen, men først våren 2000, nærmere ett år etter at hun ble lagt inn, ble kvinnen skrevet ut fra rehabilitering på Sunnaas sykehus – og flyttet tilbake til sin mann.

Også to år tidligere ble hun også innlagt med forgiftning. Da hadde mannen hennes i en måneds tid ha tilført kona «tarmbakterier som han injiserte i hennes blodbane, slik at hun ble påført en kraftig infeksjon.»

Sju dager er satt av til saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.