RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- «Ungkaren» skyld i giftemania

Sist oppdatert:
Flere gifter seg, færre skiller seg. Ekspert mener «bryllups-TV» kan være årsaken.

(iBergen.no) - Det er helt klart en trend, sier Frode Thuen når han får forelagt de rykende ferske statistikkene over giftermål og skilsmisser her i landet.

Når det gjelder giftermål må vi helt tilbake til slutten av 70-tallet for å finne en lignende iver og skilsmissefrekvensen går stadig nedover.

I Norge i fjor giftet 23.471 par seg. Et tilsvarende tall på statistikken må vi helt tilbake til gjennomsnittstallet for 1976-1980 for å finne.

Hordaland ivrigst
I Hordaland er troen på ekteskapet fjellstø; 2278 giftermål i 2007 mens det gjennomsnittlig i 1991-1995 kun ble inngått 1862

Skilsmissestatistikken er tilsvarende hyggelig lesning for dem som har tro på ekteskapet. Ikke siden 2001 har vi sett tilsvarende tall her i landet.

Se tallene for de andre fylkene her

- Er det din skyld dette, redaktør i Ditt Bryllup, Mona Grudt? Er det du som setter romantikk på dagsorden slik at folk strømmer til vigselskontorene?

- Det som er sikkert er at det er in å gifte seg. Vi merker den økte pågangen, men vi er ingen Kirsten Giftekniv. Vi er der for å inspirere de som har bestemt seg for å gifte seg til å lage et så flott bryllup som mulig for seg selv.

Feirer romantikken
- Jeg tror vi er inne i en tid der vi feirer romantikken. Vi har lagt bak oss en periode der vi ikke har tatt vare på ekteskapet. Vi lager også artikler om hvordan en skal tackle hverdagen slik at forholdet består.

Her får hun støtte hos samlivseksperten:

Samlivskurs virker
- Studerer vi den positive trenden i skilsmissestatistikken ser vi at alle de tiltakene som er satt i verk i form av samlivskurs virkelig virker. Mange tusener deltar på slike kurs og vi vet at de virker, sier Frode Thuen og nevner «Godt samliv» som tilbys førstegangsfødende, PREP som kommer fra Folkehelseinstituttet og diverse religiøse og frivillige tiltak.

- Jeg tror nok at reality-show som «Ungkaren», diverse brudemesser og blader om bryllup, har vært med på å sette romantikk på dagsorden. I hvor stor grad de skaper en trend eller reflekterer en trend, er et åpent spørsmål.

- Men det er ikke dumt. Vi vet at skilsmisser med barn skjer tre ganger så hyppig i samboerskap som i ekteskap, sier psykolog Frode Thuen.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere