RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Unnskyldningen ikke god nok

Sist oppdatert:
Gerd-Liv Valla får kritikk for å ha tatt forbehold i sin unnskyldning til Ingunn Yssen.

Valla tok selvkritikk på flere punkter under den følelsesladde pressekonferansen fredag ettermiddag.

Men når det gjaldt behandlingen av Ingunn Yssen, som utløste hele rabalderet sist uke, var Valla mer nøktern. Hun startet med å si at hun selv hadde det svært vanskelig «da Yssen valgte å gå ut offentlig med det vi anså som en personalsak».

Tok forbehold
Deretter kom en beklagelse - med forbehold.

- Jeg synes det er leit hvis hun har oppfattet ting jeg har sagt eller gjort som sårende. Det har aldri vært min hensikt, sa Valla.

- Jeg vet at jeg er en krevende leder, og i den grad noen føler seg dårlig behandlet av meg, ber jeg om unnskyldning, fortsatte hun.

Politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2 synes ikke Valla gikk lang nok.

- Hun gikk etter mitt syn ikke langt nok ned i knebøy ved at hun fortsatt tar forbehold i unnskyldningen, sier Kristiansen.

Han mener problemet er at Valla på denne måten tar forbehold om det i det hele tatt er riktig det Yssen har opplevd.

- Det blir som om jeg fiker til en person og etterpå ber om unnskyldning for at det gjorde vondt, ikke for at jeg slo, sier TV 2-eksperten.

- Problematisk
Han får støtte fra Nils Sortland, som er organisasjonspsykolog ved Universitetet i Bergen.

- Valla går ganske langt i å forsvare seg uten strengt tatt å beklage det hun har gjort. De mer generelle tingene om gjennomførelse av arbeidslivsundersøkelse og liknende, er enkelt å beskrive. Det er den forbeholdne beklagelsen som blir problematisk. Her det det tydelig at det er opplevelsen som er problemet, og ikke hennes egen handling, sier Sortland.

Han merket seg at Valla fortsatt brukte ordet «vi» i stedet for «jeg» flere ganger.

- Dette kan være uttrykk for at hun oppfatter at LO er samlet - kanskje er de det også. Men hun burde i denne pressekonferansen ha skilt mellom det som er LO og det som er henne som leder. Hun burde brukt «jeg-formen» hyppigere, mener psykologen.

Forvirret med brev
De to ekspertene reagerer også på at Valla under pressekonferansen viste til et notat som hun hevder frikjenner henne i saken om Berit Reiss-Andersens oppsigelse i Justisdepartementet i 1997.

- Dette var den mest uheldige delen av hele opptredenen. Valla viste frem dette brevet, men så nektet hun å svare på flere spørsmål om det. Dette kommer til å skape mange spekulasjoner fremover, og er svært uheldig, påpeker Sortland.

Stein Kåre Kristiansen beskriver Vallas brev-seanse som «underlig».

- Hun kunne reddet seg inn hvis hun konsekvent hadde avvist alle spørsmål om episodene i 1997, men i stedet holdt hun opp en konvolutt, men så ville hun ikke snakke mer om det, sier han.

Nettavisen har ikke lykkes i å komme i kontakt med Ingunn Yssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere