RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uproffe tolker må vekk

Sist oppdatert:
I dag er det ikke et uavhengig, offentlig organ for tolker. «Trynefaktoren» avgjør hvem som tolker i retten, mener Staff.

(iOslo.no) Politi og rettsvesen bruker hvert år svimlende summer på å gjøre seg forstått - og forstå. Uansett om du er den fornærmede eller den tiltalte, så har du et kjempeproblem om ikke tolken er hundre prosent nøytral, profesjonell og dyktig.

- Fengslingsmøter med tolk tar kortere tid å gjennomføre enn møter der begge partene snakker norsk. Det er en indikasjon på at noe er galt. All kunnskap tilsier at en samtale med tolk burde ta lengre tid, forteller stipendiat Patrick Kermit i medisinsk teknologi ved NTNU til iOslo.no.

- Tolken være proff
Kermit er selv tolk og har utdannet mange tolker. Men han er skeptisk til dagens situasjon hvor tolker som ikke har noen faglige referanser eller bakgrunn får spille så avgjørende roller i politiet og rettsvesenets arbeid.

- Det er viktig at det tas et sentralt initiativ til et uavhengig, offentlig organ, sier Kermit.

Til iOslo sier han at mange av de utdannede og profesjonelle tolkene i Norge er frustrerte over at politiet «foretrekker å jobbe med mindre profesjonelle tolker.»

- Prøver å tekkes politiet
- Ja, de er kanskje tilsynelatende lettere å «samarbeide med», for de stiller ikke krav til sin egen profesjonalitet, de prøver bare å tekkes politiet, sier han.

For å jobbe som advokat, politi eller dommer stilles det selvfølgelige og strenge krav til arbeidstakerens utdannelse og bakgrunn. Men tolkene, som er tiltaltes og/eller fornærmedes eneste bindeledd til apparatet som skal ivareta rettssikkerheten deres, møter ikke samme krav.

- Da jeg orienterte politiets tolker i Oslo om hvor viktig det er å være upartisk, svarte noen at «du legger deg ikke ut med politiet, da forsvinner du fra oppdragslistene deres», sa Kermit under et vitnemål i Trondheim tingrett forrige uke, ifølge Forskning.no.

Støtte fra Staff
Og det er nettopp kombinasjonen av et økonomisk avhengighetsforhold til politiet og rettsvesenet, et slapt forhold til upartiskhet og en generell uprofesjonalitet som bekymrer Kermit.

Forsvarsadvokat Tor Erling Staff er langt på vei enig i løsningsforslaget:

- Tanken på et administrativt og nøytralt organ høres greit ut. Folk vil jo bli valgt der òg, men det kan sikre rettssikkerheten ytterligere, sier Staff til iOslo.no.

- Skulle aldri vært tolk
Staff har gjennom flere tiår som advokat møtt mange tolker.

- Det er tolker som er ekstremt flinke og gode. Og noen som aldri skulle vært tolker. Men når det er et lite volum av tolker i et språk, er de det svakeste ledd i straffesakskjeden. Og det gjelder både politiavhør og tolkning i rettsvesenet, forklarer Staff.

Kermits tanker om avhengihetsproblematikken er en av grunnene til at Staff støtter tankene om endring:

- Da er det et offentlig organ man trenger, for nå er det jo avhengighet til oppdragsgivere, sier Staff og bekrefter at «trynefaktoren» eksisterer i valg av sakkyndige og tolker i rettsvesenet.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere